Køtsi, kåtsia, kotse, kuutsi!

Fredrik Wandrup gir oss fasit for uttalen av navnet J.M. Coetzee.

I NORGE: Nobelprisvinneren J.M. Coetzee er ankommet Lillehammer. Men hvordan skal han tiltales? Foto: Tiziana FABI / AFP / NTB Scanpix
I NORGE: Nobelprisvinneren J.M. Coetzee er ankommet Lillehammer. Men hvordan skal han tiltales? Foto: Tiziana FABI / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER-NOTATER: «Litteratur er en grunnleggende side ved rettsvesenet,» forklarte professor Arild Linneberg på et seminar i går, som bar tittelen «Fortellinger fra rettssalen». Linneberg er leder for noe som heter Senter for Humanistiske Rettsstudier i Bergen, som har utgitt en bok kalt «Justismordets retorikk». Sammen med filosofen Eivind Kolflaath, som er aktuell med boka «Bevisbedømmelse i praksis» snakket de om hvordan en rettssak alltid rommer fortellinger, ofte motstridende, fra aktor, forsvarer, tiltalte og vitner. Men hvordan vurderes disse fortellingen? Og når skjærer det seg, slik at retten risikerer å ende med feil vurdering av skyldspørsmålet?

Linneberg minnet om at et justismord også kan brukes til å rett og slett å utføre et mord. Han trakk fram den fiktive figuren Ridder Blåskjegg, som sørger for at sju koner ble henrettet for forbrytelser de ikke var skyldige i. Dessuten den autentiske figuren Henrik VIII, som gjorde det samme med sine seks koner. Han siterte i sakens anledning Johan B. Hjort, som i boka «Injurier» slår fast at «retten kan sannelig brukes til litt av hvert».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer