Kove fikk klem av Disney-sjefen

Men hun vil ikke jobbe i Hollywood.

(Dagbladet.no): Mange i norsk film følte seg stolte da Torill Kove steg opp på Oscar-podiet for å motta pris for beste animasjonskortfilm natt til i går.

De føler seg ikke mindre stolte i Canada. Kove har nemlig bodd i landet siden 1982, og filmen er produsert i samarbeid med National Film Board of Canada. Derfor har canadiske medier flokket seg rundt 48-åringen, som ble gratulert av Pixar/Disneys mektige sjef John Lasseter etter seieren i går. Han har blant annet regissert «Toy Story» og «Biler».

- Han sa bare «gratulerer og bra jobba», og ga meg en stor klem, sier Kove til Toronto Star.

Vil ikke til California

Hun ville imidlertid ikke spørre Lasseter om å få jobb i Hollywood.

- Jeg vil ikke jobbe i California. Siden jeg ikke har førerkort, ville det ha vært umulig.

Om ikke det er dagligdags med norske Oscar-nominasjoner, har National Film Board of Canada lang erfaring med sine filmer på nominasjonslista. Siden starten i 1939 har NFBC produsert 69 nominasjoner, noe som er bedre enn Disney, ifølge The National Post.

Kove ble fulgt halvveis til podiet av sin ektemann, den canadiske professoren og jazzmusikeren Kevin Dean. Sammen har de i det minste planer om å tilbringe neste ferie i California.

PÅ FEST MED STJERNENE: Torill Kove avbildet idet hun ankom Vanity Fairs Oscar-nachspiel i går. Foto: SCANPIX/REUTERS
PÅ FEST MED STJERNENE: Torill Kove avbildet idet hun ankom Vanity Fairs Oscar-nachspiel i går. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Hvis jeg hadde vært halvparten så gammel, ville jeg kanskje vært fristet til å prøve å bo her. Men jeg trives godt i Montreal, og er fornøyd med å fortsette å holde på med det jeg gjør der, sier hun til The Globe and Mail.

God i lengde

Kove og resten av følget var på Vanity Fair-fest etter seremonien, og hun sov bare i én time.

- Greia med å vinne et trofé som dette, er at det gir deg mulighet til å komme inn i «in-gjengen», sier hun til CBC.

Om kanadiske medier har skrevet mye om Kove de siste dagene, er det nok likevel lite som kan komme opp mot NTBs detaljkunnskap om regissøren. I formiddag publiserte de følgende melding:

«Torill Kove, som vant Oscar for beste animasjonskortfilm i Hollywood natt til mandag, kan mer enn å lage film. I sin ungdom var hun også en lovende friidrettsutøver.

Hun er fortsatt på rankingen i lengde. Som 15-åring i 1973 hoppet hun 5,38 meter i et stevne på Hamar. Det var personlig rekord for Kove og gir en delt 300.-plass på den norske lengderankingen for kvinner gjennom alle tider.

Torill Kove er nå bosatt i Canada, men hun representerte Hamar IL den gangen.

Berit Berthelsen Tøien ligger øverst på rankingen. Hennes 6,56 meter fra 1968 er fortsatt norsk rekord i lengde for kvinner.

Hanne Haugland, som ble verdensmester i høyde i Aten i 1997, er nest best på rankingen med 6,48 meter. Den lengden oppnådde hun i 1995.»

MEKTIG: John Lasseter med Golden Globe-prisen han vant for «Biler».