Kræsjy-humor

Rollefigurer i vanvittige kostymer leverer vekselvis tøv, galskap og vanvidd, mye menn kledd ut som utrolig stygge kvinner - avbrutt av animasjonssnutter.

Det er ikke «Monty Pythons Flying Circus», men det er klart hvor inspirasjonen kommer fra. Men det er altså en slags trønderhumor - med det nynorske ordspillnavnet «Sofa King Stupid».

Hva ville skje hvis kjøleskapet ditt gikk ut på balkongen i tredje etasje og kastet seg utfor, med tre egg og ei levende høne innabords? Slike viktige spørsmål løser forskerne i Krasjforsk, et fast innslag i «Sofa King Stupid».

Sjokkeffekt

Programlederne er hentet fra P3, og er blitt gitt sjansen til å lage sin variant av crazyhumor på fjernsyn. Her får vi svigermoren fra helvete, prestene som har lest sin andre og tredje mosebok og oppdaget at reker og bacon fører deg til helvete. Problemet er at sketsjene blir litt for generelle. I et radiostudio kan du prate tøv, på fjernsyn må du gjøre det også - og det krever presisjon i galskapen.

Noe har selvsagt sjokkeffekt. Du får «barne-tv» med onkel Karsk og onkel Snus, med kontante råd om kraftuttrykk man bør bruke mot sin mor hvis man blir tatt på fersken i å onanere bort et morrabrød.

Dette er folkelig, mest i betydningen vulgært, så det holder.

Crazyhumor er vanskelig. Problemet er at skal det reine tøv sitte som tv-humor, må det helst være innertier hver gang. Er det litt feil, blir det fort veldig flatt. Og i drøye perioder var «Sofa King» også et åpent landskap. Mye ble bare nesten-morsomt, som i denne sjangeren blir det samme som nesten-ikke-morsomt.

Anslag

Men innimellom var det anslag, og tøv er også en språk man som seer må læres opp i - dette kan bli morsommere etter hvert. Her var det potensial for kultmateriale underveis. Svigermoren som praktiserte morsbinding nærmest som bondage, fungerte, klippingen mellom nye sangtekster i dokumentaren «Heslig og beruset» om mannskoret fra Jokkisjerva hadde noe. Men man må altså fortsatt være fucking smart for å få fucking stupid humor til virkelig å fungere.

Les mer om «Sofa King Studid» på hjemmesidene til NRK.

SOMETHING STUPID: «Sofa King Stupid» hadde anslag, og serverte noen sjokkeffekter da de hadde premiere i går.