Kraft og sårbarhet

Per Pettersons femte roman «Ut å stjæle hester», handler om mannfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det handler om forholdet mellom far og sønn, om å bli voksen og om å bli gammel. Og det handler om skjellsettende hendelser i livet, om tapt uskyld, sorg og svik. Og ikke minst handler det om å få være i fred, og om de hverdagslige gjøremålenes forløsning og trygghet.

Noen ganger skulle man ønske at man var mann. Når man leser Per Pettersons «Ut og stjæle hester», for eksempel, og hans beskrivelser av mannfolk som svinger øksa, feller trær, klatrer i trær, slenger seg på hester, blir slengt av hester og biter i seg smerten.

Da får man så lyst til å legge fra seg sine små fugleunger av noen kvinnemuskler, som man så vidt kan løfte en vedkubbe over hodet med, og stige inn i en sånn testosteronbrusende og trefellende mannskropp.

Og det kan man nesten hvis man leser «Ut og stjæle hester». For med sin intense, rått tilhogde og sansenære prosa trekker Petterson leseren tett innpå romanens mannlige hovedperson og hans fysiske tilstedeværelse i omgivelsene. Alle leserens sanser vekkes opp, og sterke, lysende bilder glir over netthinna i løpet av lesningen.

67 år gammel flytter Trond inn i et hus ved en innsjø i skogen langt øst i landet. Her bor han alene sammen med hunden sin og tilbringer tida med praktisk arbeid og hverdagslige gjøremål. «Hele livet har jeg lengta etter å være aleine på et sted som dette. Sjøl når det var på det fineste, og det har ikke vært sjelden.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer