DEBATT

Debatt: Framtidas kraftbruk

Kraften kommer folket til gode

Kraftkablene til utlandet muliggjør kraftutveksling der de ulike fornybare energikildene kan utfylle hverandre. Det er god klimapolitikk og vil på sikt gi mer stabile priser.

KRAFTFULL NORSK ØKONOMI: Energiselskapene bidro i perioden 2005–2015 med nær 90 milliarder til statens skatteinntekter, og utbytter på om lag 115 milliarder kroner. Det aller meste til offentlige eiere i kommune, fylkeskommune og stat, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
KRAFTFULL NORSK ØKONOMI: Energiselskapene bidro i perioden 2005–2015 med nær 90 milliarder til statens skatteinntekter, og utbytter på om lag 115 milliarder kroner. Det aller meste til offentlige eiere i kommune, fylkeskommune og stat, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har blitt et rikt land fordi vi har utnyttet naturressursene på en god måte. Vi har brukt ressursene til å skape arbeidsplasser og lønnsomhet i hele verdikjeden, fra produksjon og distribusjon av kraft, til kraftkrevende industri.

Det blir helt feil å hevde at folket ikke nyter godt av våre kraftressurser, bare fordi vi er inne i en pristopp for strømmen.

Strømprisen er en dårlig målestokk for den samfunnsmessige gevinst av kraftressursene. Det er sikkert fristende å benytte ressursene til å gi folket tilnærmet gratis strøm, men det vil være en kjempetabbe. Kall det gjerne å gå i ressursfella.

La oss ta oljepolitikken som et eksempel: For mange land i sør framstår Norges oljepolitikk som et sjeldent eksempel på at det går an å kombinere utvinning av store naturressurser, og å fremme arbeid og velferd for landets befolkning.

Norge skiller seg definitivt fra andre oljeproduserende land som har subsidiert bensin til sin egen befolkning. Det norske avgiftsnivået har til og med ført til at bensinprisene ligger over våre naboland, selv om de fleste av dem knapt har oljeproduksjon. Likevel så er det ingen som i fullt alvor hevder at samfunnet ikke nyter godt av våre oljeressurser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer