Kraftens arkitektur

Det var en gang at ordet «industri» var synonymt med «optimisme». Det var da Røldal-Suldal vannkraftanlegg ble bygd.

GEOMETRI: Sirkelen var blant Geir Grungs favorittformer. Folk i Nesflaten kaller kontrollbygget i Røldal-Suldal vannkraftanlegg for «ufoen». Foto: Terje S. Knudsen, Hydro
GEOMETRI: Sirkelen var blant Geir Grungs favorittformer. Folk i Nesflaten kaller kontrollbygget i Røldal-Suldal vannkraftanlegg for «ufoen». Foto: Terje S. Knudsen, Hydro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK ARKITEKTUR: Grung og Greves kraftlandsby er på alle mulige måter en kraftdemonstrasjon.

Formene er ekspressive, dimensjonene er store.

Sju kraftstasjoner er del av anlegget, som strekker seg over to kommuner i to fylker, Odda i Hordaland og Suldal i Rogaland. Geir Grung og Georg Greve tegnet byggefelt, turbinhaller, vannmagasin, kontrollrom og kontorer.

1960-TALLET VAR en gullalder i norsk kraftutbygging.

- Røldal-Suldal er interessant av flere grunner. Det representerer en periode i norsk historie der vannkraftutbyggingen var en dominerende aktivitet. Nesten alle våre anlegg ble bygget før 1980, sier Erling Dokk Holm fra Markedshøyskolen og Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo og medlem av Dagbladets arkitekturjury.

Han fortsetter:

- Som arkitektur, landskapsarkitektur og stedsutvikling representerer det en form for distinkt brutalisme der avanserte betongkonstruksjoner er selve premisset. Geir Grung og Georg Greve har tatt betongens egenskaper på alvor og skapt et nesten futuristisk uttrykk.

- Kraftverk er sjelden en oppgave der fantasisk arkitektur er i fokus, og dette prosjektet er forbilde når det gjelder arkitektonisk kvalitet og ambisjon i denne kategorien. Ofte er det i kulturbygg og sakrale bygg det blir lagt inn en ambisjon om være et signalbygg eller fortelle offentligheten hvem vi ønsker å være. Derfor er Røldal-Suldal vannkraftanlegg viktig, sier jurymedlem Tommie Wilhelmsen fra Arkitekt Tommie Wilhelmsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer