SKILSMISSEBOK: Gro Dahle har skrevet teksten og datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus har laget illustrasjonene til barneboka «Krigen».
SKILSMISSEBOK: Gro Dahle har skrevet teksten og datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus har laget illustrasjonene til barneboka «Krigen».Vis mer

Kraftfull barnebok om skilsmisse kan bli Nordens beste

«Krigen» og «Brune» prisnominert.

(Dagbladet:) I fjor var første gang Nordisk Råd delte ut en egen pris til barne- og ungdomslitteratur. Den gikk til Finland, for ungdomsboka «Karikko» av Seita Vuorela og Jani Ikonen.

I dag ble årets nominerte bøker offentliggjort under barnebokmessen i Bologna. Denne gangen er det to illustrerte bøker som skal forsvare Norges ære.

Krigsmetaforer
Gro Dahle og illustratørdatteren Kaia Linnea Dahle Nyhus er nominert for bildeboka «Krigen», som bruker krigsmetaforer til å beskrive en skilsmisse. «Kombinasjon av vondt tema og voldsomme bilder gjør «Krigen» nesten for kraftfull», skrev Dagbladets anmelder om boka, men la til at «Få kunne fortalt en slik historie bedre enn Dahle».

Kraftfull barnebok om skilsmisse kan bli Nordens beste

«Krigen» var også nominert til Kritikerprisen i år, men ble slått av Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møklebys bildebok «Førstemamma på Mars».

Populære «Brune»
Også den andre norske boka på Nordisk Råds nominasjonsliste har fått mye oppmerksomhet fra før. Debutant Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter har laget høytlesningsboka «Brune». Den var nominert til Brageprisen i fjor, og mottok nylig Kulturdepartementets pris til årets beste barnebok.

«Etter en haltende start blir «Brune» alt man kan ønske seg av en høytlesningsbok for barn: En morsom og varm fortelling, om hvordan det er å være en foretaksom, liten gutt når plageåndene ikke gir seg», skrev Maya Troberg Djuve om boka.

Kraftfull barnebok om skilsmisse kan bli Nordens beste

Nominasjonslista til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris teller 13 titler. Se hele lista her.