«Kraftidioten» til filmfestivalen i Berlin

Den norske actionkomedien kom gjennom nåløyet.

(Dagbladet): Regissør Hans Petter Moland kan ikke beskyldes for å ha kjørt seg fast i en bestemt filmsjanger.

58-åringen langfilmdebuterte med andre-verdenskrig-dramaet «Secondløitnanten» i 1993, fulgte opp med thrilleren «Kjærlighetens kjøtere» og har siden laget såvel komedie («En ganske snill mann») som finansdokumentar («Når boblene brister») og Dag Solstad-adapsjon («Gymnaslærer Pedersen»).

I år byr Moland på hardkokt, ellevill og usannsynlig stjernespekket actionkomedie. Og i dag kunne regissøren stolt offentliggjøre at «Kraftidioten» er tatt ut til konkurranseprogrammet under den kommende filmfestivalen i Berlin.

- Det er kjempemorsomt å havne i et så gjevt selskap med en komedie, sa regissøren da nyheten ble sluppet på en pressekonferanse i dag.

Brøytebil Festivalen er en av Europas største og mest prestisjefylte, og gjør at den norske filmen er med i konkurransen om både Gullbjørnen og de mange Sølvbjørnene som deles ut i den tyske hovedstaden 6.- 16. februar.

«En ganske snill mann» vant publikumsprisen på den samme festivalen for fire år siden.

Men Moland virker ikke å ha veldig høye forhåpninger om å motta pris i Berlin.

- Det er ikke kotyme i Berlin at en komedie vinner. Men bare å komme til hovedkonkurransen kan gjøre mye for denne filmen. Det blir et hyggelig møte med både presse og publikum, sier regissøren.

I den nye filmen spiller Stellan Skarsgård brøytebilsjåføren Nils som lever et bekymringsløst liv i en forblåst norsk fjellby - filmen er blant annet spilt inn på Beitostølen - helt til han vikles inn i et oppgjør mellom norsk og serbisk mafia der det verken spares på ammunisjon eller tungt maskineri.

Det er fjerde gang den svenske filmstjerna er med i en av Hans Petter Molands filmer.

- Han er en av de beste regissørene jeg noen gang har jobbet med, sier Skarsgård.

- I tillegg er det jævlig trivelig å henge med ham. Det er ikke så viktig hva vi faktisk gjør, sier Skarsgård, for tida aktuell med en av hovedrollene i Lars von Triers «Nymphomaniac».

Kjent som Hitler Pål Sverre Valheim Hagen - Thor Heyerdahl i «Kon Tiki» - spiller en representant for førstnevnte bande, mens Bruno Ganz, verdenskjent for sin tolkning av Adolf Hitler i «Der Untergang», spiller serbisk mafialeder.

Andre skuespillere i filmen er Jakob Oftebro, Anders Baasmo Christiansen, Gard Eidsvold, Jon Øigarden, Stig Henrik Hoff, Atle Antonsen, Tobias Santelmann, Jan Gunnar Røise, Kåre Conradi, Kristofer Hivju, Hildegunn Riise, og Leo Ajkic.

«Kraftidioten» har norsk premiere 21. februar.

TIL BERLIN: Hans Petter Moland på pressekonferansen i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL BERLIN: Hans Petter Moland på pressekonferansen i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer