Slik ser mobilutgavene til landets tre største aviser ut
Slik ser mobilutgavene til landets tre største aviser utVis mer

Kraftig leservekst på mobilen

20 prosent økning av antall lesere på fire måneder.

De fleste medier opplever at deres mobilutgaver vokser kraftig for tiden. Etter år med stillstand ser det ut til å være bevegelse å spore og nå øker endelig mobil lesing av internett.

TNS Gallup har siden slutten av 2008 målt mobilt internettbruk. De store nyhetsnettstedene som VG, Dagbladet, Aftenposten, Nettavisen, NRK og TV 2 har i snitt økt antall brukere med 20 prosent siden målingene startet.

VG er størst med sine nesten 110.000 lesere pr uke, Dagbladet har i underkant av 75.000 ukentlige lesere, mens  Aftenposten er tredje størst med omkring 40.000 ukentlige lesere.

På størrelse med Stavanger

VGs  mobil-lesere tilsvarer snart befolkningen i Stavanger, Norges fjerde største by. Dagbladets mobile lesere tilsvarer en av de neste byene på lista, Kristiansand, Fredrikstad eller Tromsø.

Tradisjonelt har mobilt internett vært brukt til å lese nyheter på vei til eller fra jobb eller på reise og ferie. Vi ser nå at det brukes stadig oftere også på ettermiddags og kveldstid. Hvis mobile internettsteder hadde vært plassert på samme liste som andre internettsteder ville VG mobil vært på 45 plass og Dagbladet mobil vært på 64 plass målt i antall brukere pr uke.

Det vil si at Dagbladet mobil er større enn for eksempel nettutgavene til Fredrikstad blad eller TV Norge.

Flere ting drar i samme retning
Det er antagelig flere grunner til veksten de siste månedene. Både nye telefoner med store touchskjermer, bedre tilrettelagt innhold og rimeligere bruk kan være mulige forklaringer, påpeker Archna Sharma, som er mobilansvarlig i Aftenposten..

-Alle de store mediehusene har for eksempel laget egne iPhone-utgaver, sier hun.

En annen faktor er antagelig at det på mange telefoner nå er muligheter for å lese nyheter gratis. Mange nye telefoner kommer nå med støtte for trådløst nett. Det betyr at man kan lese nyheter på mobilen helt uten kostnader hvis man befinner seg i en trådløs sone.

-Andelen mobilsider som leses over trådløst nett har gått veldig opp det siste året. Når folk ikke trenger å betale for bruken går dette riktige veien, poengterer Morten Jacobsen, som er mobilsjef i VG Nett.

En flaske vin for 15.000 kroner
Prisen på datatrafikk i telenettene har også blitt rimeligere, men så langt bare for bruk på PC. De fleste mobiloperatører har nå en fastprisordning på PC-surfing, der du for 3-4 hundrelapper i måneden kan du få fri bruk. På mobiltelefon har vi  ikke opplevd samme prisnedgang.

Hvis en flaske vin på Vinmonopolet koster 150 kroner, kan du regne med at den samme flasken vil koste mellom 300 og 450 kroner på en bedre restaurant. En megabyte data produsert av en teleoperatør kan du nå konsumere på en PC for mellom 10 og 20 øre. Velger du å konsumere den på en mobiltelefon er imidlertid prisen rundt 10 kroner. Hadde vi hatt tilsvarende forskjell mellom vinmonopol og restaurant ville vinflasken kostet rundt 10-15000 kroner på restauranten.

Men endringer er på vei. Network Norway satte tidligere i år ned prisen på en megabyte data konsumert på mobiltelefon til kr 1,- Telenor har satt et tak på sin mobilsurfing slik at du aldri vil måtte betale mer enn kr 10,- pr dag uansett hvor mye du bruker. Begge disse initiativene vil i et konkurranseutsatt marked forhåpentligvis føre til at andre operatører følger etter.

Nettsidene du leser på pc er 15-20 ganger så tunge som de du leser på mobilen. Om du vil finne fram til en nettside som har mobilutgave, så bytt ut www med mobil når du skriver inn adresse. På mobil.dagbladet.no finner du også flere hundre lenker til andre aktuelle tjenester på nett.

Ville du betalt 15.000 kroner for denne?
Ville du betalt 15.000 kroner for denne? Vis mer