Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kraftig nedbemanning i NRK

- Dramatisk og smertefullt, sier Per Arne Kalbakk.

MÅ EFFEKTIVISERE : Nyhetsdirektør i NRK Per Arne Kalbakk må fra nyttår kutte ned på i alt 38 årsverk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
MÅ EFFEKTIVISERE : Nyhetsdirektør i NRK Per Arne Kalbakk må fra nyttår kutte ned på i alt 38 årsverk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) - De siste årene har vi økt nyhetsbemanningen med 23 årsverk. Nå ser vi oss nødt til å effektivisere, og kan derfor ikke beholde disse stillingene.

Det sier NRKs nyhetsdirektør, Per Arne Kalbakk, etter at det ble kjent at rikskanalen fra nyttår må kutte betraktelig ned på bemanningen.

- Det er den samme utviklingen som skjer i mange andre mediehus, så det er jo ikke så uvanlig i tiden, understreker han.

Todelt årsak
I tillegg til de 23 nyetablerte stillingene som nå ryker, er NRK nødt til å skjære ned med ytterligere 15 stillinger. 

Ifølge Kalbakk er årsaken til nedbemanningen todelt.

- Det er alltid en risiko ved å styrke bemanningen. Derfor er vi ikke direkte overrasket over at vi nå må kutte, sier han og understreker at dette er en vanskelig situasjon for rikskanalen:

- Det berører jobbene til mange av våre ansatte, så det er klart det er både dramatisk og smertefullt.

90 millioner mindre
Den andre faktoren, som er bakgrunnen for at 15 av de i alt 38 stillingene nå må kuttes, er at NRK ikke har fått innfridd sitt ønske om en lisensøkning på 90 kroner. I statsbudsjettet som blir vedtatt i begynnelsen av desember, vil NRK-lisensen kun øke med 45 kroner.

For NRK betyr det at de nå får 90 millioner mindre å rutte med enn hva de først håpet på.

- Vi ba om 90 kroner i lisensøkning, men det ble ikke innfridd av den nye regjeringa. Det påvirker selvsagt økonomien i samtlige av våre divisjoner, sier Kalbakk.

Etter det Dagbladet erfarer er også kostbare sikkerhetstiltak, i etterkant av terrorangrepet 22. juli en årsak til at rikskanalen nå må kutte bemanningen.

Administrative kutt
De første 23 årsverkene vil kuttes allerede rett over nyttår, mens de øvrige 15 årsverkene vil skjæres ned utover i 2014.
 
De siste kuttene vil i hovedsak ramme de ansatte i den administrative delen av rikskanalen.

- Vi vil prøve å ramme journaliststillinger i minst mulig grad, og disse kuttene vil først og fremst ramme administrative stillinger, sier Kalbakk til Dagbladet. 

Vil publikum merke noe til nedbemanningen?

- Det er det for tidlig å si noe om, men målet er jo alltid at tilbudet til publikum vil berøres minst mulig.