Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: krafteksport

Kraftkabelen til Storbritannia er et godt prosjekt for landet

Kraftkabelen til Storbritannia vil bidra til verdiskaping i Norge, mer stabile strømpriser og solide kutt i utslippene av klimagasser.

KRAFTOVERSKUDD: - I 2030 ligger det an til at vi vil ha et kraftoverskudd på 27 TWh i Norge. Det er enormt mye. Til sammenligning: danskene bruker totalt ca. 33 TWh i året. Vårt overskudd alene er altså nesten like stort som danskenes totale forbruk, skriver artikkelforfatteren. Her fra Grønvollfoss Tinnelva i Telemark. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KRAFTOVERSKUDD: - I 2030 ligger det an til at vi vil ha et kraftoverskudd på 27 TWh i Norge. Det er enormt mye. Til sammenligning: danskene bruker totalt ca. 33 TWh i året. Vårt overskudd alene er altså nesten like stort som danskenes totale forbruk, skriver artikkelforfatteren. Her fra Grønvollfoss Tinnelva i Telemark. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Meninger

Min navnebror tar feil på en rekke punkter når han kritiserer Arbeiderpartiets avgjørelse om å fortsette utbyggingen av strømkabelen.

I 2030 ligger det an til at vi vil ha et kraftoverskudd på 27 TWh i Norge. Det er enormt mye. Til sammenligning: danskene bruker totalt ca. 33 TWh i året. Vårt overskudd alene er altså nesten like stort som danskenes totale forbruk.

Vi bør utnytte dette overskuddet. Ikke til å utsette effektive tiltak for å spare på strømmen, men til å skape nye verdier og et grønnere samfunn. Det er dette overskuddet som skal brukes i nye datasentre, i elbilene våre og i den kraftkrevende industrien. Men overskuddet kan brukes til mer enn dette. Når man har masse til overs av noe man lager, bør man prøve å selge det. Det er sant for fisken, oljen og aluminiumen her i landet. Det er også sant for strømmen.

Landene rundt oss er i gang med en stor omlegging. Kullet er på vei ut, gassen kommer til å gå samme vei. Fredagen var faktisk den første dagen i Storbritannia siden 1882 uten strømprodusjon fra kull. Inn kommer stadig mer sol og vind.

Dette er bra! Det betyr kraftige kutt i klimagassutslippene. Samtidig skaper det noen solide utfordringer. Strømmen fra sol og vind kommer som kjent når sola skinner og vinden blåser. Det betyr ofte at det produseres mer enn man trenger, mens forbruket til andre tider er høyere enn produksjonen.

Kraftkabler bidrar til å gjøre den nye fornybare energiproduksjonen mer effektiv. De betyr at vi kan hente strøm til Norge når det er overskudd i Tyskland, Danmark og etter hvert Storbritannia. Det er ikke så uvanlig som en del synes å tro. Så seint som nå i påsken var strømprisen i Danmark under null, da vinden blåste som kraftigst på de danske vindmøllene. Vi sparte mye penger på å kunne importere da. Samtidig kan vi selge tilbake når vi har overskudd her. Det gir mer stabile kraftpriser både her og i nabolandene våre.

Alt dette bidrar til at nabolandene våre raskere kan fase ut de fossile kraftverkene sine. Det er faktisk et av de viktigste klimatiltakene vi kan gjøre. Og som kjent: det haster med klimakuttene.

Disse kraftkablene bidrar til at strømprisene blir likere mellom Norge og utlandet. Vår fremste fagetat på området, NVE, har beregnet at kabelen til Storbritannia betyr at strømmen går opp med 2 øre i 2030. Det er en del kritikere som har hevdet at prisene vil stige med langt mer. De sammenligner prisene i Storbritannia og Norge, og frykter at norske priser vil bli som de britiske.

Dette er en feilslutning. Først og fremst fordi helt like strømpriser krever at strømmen uten problemer kan flytte seg mellom de to markedene. Selv innad i Norge er det ikke sånn, vi har forskjellige strømpriser i ulike deler av landet fordi vi ikke har nok overføringskabler til at strømmen med letthet kan flytte seg fra Alta til Flekkefjord. Det samme gjelder i enda større grad til våre naboland. Kabelen som nå bygges er rett og slett ikke stor nok til å frakte så mye strøm at prisene blir like. Det er også en feilslutning fordi strømmen som produseres fra sol og vind i nabolandene blir stadig billigere. Danskene landet for eksempel nylig den aller første kontrakten om ny havvind uten noen som helst subsidier. Den norske vannkraften passer utrolig godt sammen med denne kraften.

Vi skal ikke si et ukritisk ja til alle nye kabler. Det er få gode grunner til å la privat eie og drive kraftkablene, slik den borgerlige regjeringa legger opp til. Vi skal sørge for at eventuelle nye kabler er lønnsomme for samfunnet, slik Arbeiderpartiets program legger opp til. Kraftkabelen til Storbritannia bør vi bygge. Den er grundig utredet. Den skaper både arbeidsplasser, og inntekter. Den er bra for miljøet. Det er et godt prosjekt for landet.