Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kraftkrise rammer miljøvennlig industri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAFTKRISE: Etterspørselen etter aluminium øker med 3-5 % årlig. Legges industrien ned i Norge vil produksjonen oppstå andre steder. Produksjon basert på fornybar vannkraft vil erstattes med fossilt brensel, i all hovedsak kull. Samtidig vet vi at norsk industri har redusert sine utslipp radikalt og samlet fremstår som verdens mest miljøvennlige industri. Våre politikere må derfor sikre industrien rammebetingelser som gjør det mulig å øke industriproduksjonen i Norge, ikke redusere aktiviteten. Bare en storstilt utbygging av gasskraft kan redde situasjonen og sikre både industrien og innbyggerne levelige kraftpriser.Gasskraft kan gi kraftmengden det er behov for på relativt kort tid dersom det bygges ut nå. Andre deler av Europa har forstått at gasskraft er miljøvennlig, og norsk gass forsyner da også gasskraftverk i store deler av Europa. For eksempel kommer 41 % av Belgias og 37 % av Frankrikes energiforsyning fra gasskraftverk forsynt med norsk gass. 99 % av gassen vi produserer i Norge eksporteres til utlandet.

I ANDRE europeiske land får gasskraftprodusenter miljøstøtte for å bygge gasskraftverk med samme teknologi som de planlagte gasskraftverkene i Norge. Med norsk gass, norsk kunnskap, norsk kapital og norsk eierskap bygger Statkraft snart gasskraftverk på tysk jord. Dette er fornuftig, men det er ikke mindre fornuftig å bygge gasskraftverk i Norge. Alternativet er økt import av kullkraft eller mobile gasskraftverk som fører til langt større CO2-forurensing. Hvordan den fikse ideen om at gasskraftproduksjon i Norge skal være mindre miljøvennlig en ellers i Europa har vokst frem er vanskelig å skjønne, men at ideen har ført til kortslutning i vår hjemlige gasskraftdebatt er det liten tvil om.

DERSOMDersom gasskraftverk blir pålagt CO2-rensing fra første dag, f.eks. ved Mongstad, vil det være en fortsettelse av politikken som har ført til kraftkrisen vi er inne i. Hvorfor? Jo, fordi gasskraftverkene da ikke vil bli bygd! De som jobber mot at det bygges gasskraftverk nå, må ta stort ansvar for både industrinedleggelser, økte CO2-utslipp globalt og økte strømpriser også for husholdningene. På samme måte som Bondevik sine to foregående regjeringer må bære hovedansvaret for at energilandet Norge er kommet i den ufattelig tragiske situasjonen at vi ikke er selvforsynt med strøm.Miljøvernorganisasjonene vil neppe få noen lett jobb med å følge etter produksjonslinjene dit de vil oppstå dersom norske kraftintensive bedrifter legges ned grunnet kraftkriser. Jeg forestiller meg at vilkårene for miljøaksjoner i for eksempel Kina, ikke blir de samme som i Norge. Her i landet blir miljøvernere hørt. I andre typer regimer risikerer de å bli fengslet for sin virksomhet. Konklusjon: CO2-utslippene globalt vil øke og miljøvernorganisasjonene svekkes ved en utflagging av industrien.

LANDET TRENGER politikere med vilje og handlekraft til å sikre tilfredsstillende og forutsigbar strømforsyning med kraftpriser både innbyggere og industri kan leve med. For å få dette til må de sørge for at det bygges flere gasskraftverk snarest mulig! Velgerne vil neppe tilgi politiske representanter som salderer kraftunderskuddet med å legge ned verdens mest miljøvennlige industriproduksjon. Vi forventer en annen politikk fra en regjering som har varslet en aktiv miljø-, nærings- og distriktspolitikk.