Kraftpakke fra Lou Reed

Lou Reed oppsummerer sin 35-årige karriere med et album som smeller av energi.

For Lou Reed har rock'n'roll vært en veksling mellom et nakent skrik og en søken etter det melodiøst innsmigrende. På sitt 20. album i løpet av en 35-årig karriere er det som om han oppsummerer både sin poetiske og sin musikalske erfaring.

Du hører sanger som smyger seg inn i rommet og omfavner lytteren med varme harmonier, men her er også låter som hamrer løs på inventaret med rå feedback, desperat vokal og ord som flerrer tapetet av veggene. «I got a hole in my heart the size of a truck/it won't be filled by a one-night fuck,» roper Reed mot en tilsynelatende svart himmel. En hard sang for en hard tid. Andre ganger lar Reed strykere eller blåsere kaste et kjølig lys over en tilværelse preget av et liv uten for mange kompromisser. Eller han lar fingrene gli over gitaren i et mildt riff, som et spørsmål om kjærlighet fins.

På mange måter er Reed en minimalist, på jakt etter enkle melodilinjer som gjentas i mantrastil, båret oppe av en unik stemme, en røst fylt av cool angst, en evig snakkende, suggererende, lyrisk ræpp om livets motsetningsfylte mystikk og forunderlige mangel på sammenheng. Dette albumet er en maktdemonstrasjon fra en av rockens mest kreative og stilskapende skikkelser. Det strutter av kraft, mot og kunstnerisk uttrykksvilje.