HOBBY-LITTERATURANMELDER: Statsminister Mariano Rajoy, her i Moncloa-palasset, kastet seg over patriotisk litteratur. Men han høstet et lattervekkende svar fra Norges ambassade. Foto: AFP / NTB Scanpix / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
HOBBY-LITTERATURANMELDER: Statsminister Mariano Rajoy, her i Moncloa-palasset, kastet seg over patriotisk litteratur. Men han høstet et lattervekkende svar fra Norges ambassade. Foto: AFP / NTB Scanpix / PIERRE-PHILIPPE MARCOUVis mer

Kraftpatrioten Rajoy

Vil norske statsborgere heller være spanske? Spanias statsminister håper det, men han latterliggjøres av Norges ambassadør til Spania.

Kommentar

Statsminister Mariano Rajoy er en ekte spansk kraftpatriot, som ikke er kjent for lese så mange bøker. Derfor vakte det en viss interesse da han i våres anbefalte spanjolene å lese ei bok, som han attpåtil mente ville gjøre dem stolte over å være spanske. Han kvitret: «Jeg anbefaler å lese boka «1785 grunner til hvorfor til og med en nordmann ville være spansk». La oss snakke godt om #Spania, et storveis land. MR».

Avisene kastet seg straks over hans anbefaling, og Twitter rant over av syrlige og ironiske kommentarer.

Xavier Sala-i-Martin, spansk professor i økonomi ved et universitet i USA, svarte med en serie kvitringer: «Blant disse grunnene er at «regjeringa er mindre korrupt enn i Norge» eller «rettsvesenet er mer uavhengig»…?» «Eller at «loven er lik for alle … og mye likere hvis du er fra kongefamilien, tidligere statsråd eller heter Florentino.» «Eller at dere har stukket hull på pensjonsfondet mens Norge har det største statlige fondet i verden?»

«Bokhandlerne er usikre på om denne boka skal settes i hylla for «Humor» eller for «Science Fiction»», skriver en annen.

«Grunn nummer 17», skriver en tredje og henger på et bilde av en rapport fra Redd Barna som sier: «Fattigdom blant barn øker og rammer nesten 17 % av barna i Spania.»

«Her er enda en grunn», skriver en, og legger ved «miserabel-indeksen» fra Bloomberg, som legger sammen prisstigning og arbeidsledighet. Der ligger Spania på sjetteplass, etter Venezuela, Sør-Afrika, Argentina, Hellas og Tyrkia.

«Jeg mangler 1784 grunner. Jeg kjenner Norge og kan bare finne én grunn: Klimaet», skriver en annen.

Spania slår nå i alle fall Norge når det gjelder størrelsen på gjelda, den spanske er på 1 415 107 615 950 euro, mens Norge har penger på bok, hilser en vittigper til @marianorajoy.

Den anbefalte boka er et kraftpatriotisk verk, skrevet av en tidligere ansatt i Utenriksdepartementet i Spania, som arbeidet med å markedsføre landet verden over, og en venn i forlagsbransjen. 1785 er årstallet da kong Carlos III innførte det nåværende spanske flagget. Norge er valgt fordi landet som regel kåres til verdens beste land å bo i. Og boka lister opp 1785 spanske bidrag til verden, alt fra langkosten for å vaske golv til Pablo Picasso.

Men verst ble det for Rajoy da Norges ambassade svarte på hans anbefaling: «Vi liker Spania! 1 av 4 norske kommer årlig, men vi liker å være norske. Vi innbyr deg til #Norge for å oppdage hvorfor.»

«Norges ambassadør latterliggjør Mariano Rajoy», «avklarende svar fra Norges ambassade» og «Rajoy får en på trynet fra Norge», lød overskriftene. Ambassadør Helge Skaara ønsket neppe å fornærme statsministeren. Men, til ambassadørens forsvar, så har i alle fall Rajoy fått en veldig offentlig innbydelse til å besøke Norge.

PS: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble Johan Vibe feilaktig omtalt som Norges ambassadør i Madrid, men han gikk av fra denne posten i juni 2016.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.