DEBATT

Debatt: Velferdsstaten

Krafttak mot fattigdom

Dette er en ny fattigdom. Den er økende og den er farlig.

EKSISTENSMINIMUM: Den fattigdommen som vi i dag skaper, masseproduserer ulykkelige mennesker, kriminelle og psykisk syke, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
EKSISTENSMINIMUM: Den fattigdommen som vi i dag skaper, masseproduserer ulykkelige mennesker, kriminelle og psykisk syke, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hele vår del av verden rystes for tiden av en dyp politisk krise, som skyldes det økende gapet mellom fattig og rik og en tiltakende mistillit til den politiske eliten. Brexit, Trump og EUs pågående eksistenskrise bør motivere den neste Ap-styrte regjeringen til å gjøre noe som få regjeringer i verden kan og som den sittende ikke bryr seg om, nemlig å avskaffe fattigdom i landet vårt. Det er mulig, men vi må endre noen holdninger og fordommer for å klare det.

En halv million mennesker er fattige i Norge, og tallet øker under den blåblå regjeringen. De eksisterende ordningene våre strekker ikke til. De fleste norske politikere er bare opptatt av at det skal «lønne seg å jobbe». Den såkalte «arbeidslinja» er det styrende prinsippet for all tenkning om inkludering, også på den norske venstresida: få folk i jobb, så går det bra.

Alle tar seg likevel ikke full jobb, på tross av at politikerne sier at «de skal stå opp om morran». Det er ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke kan. Svært få ønsker det slik. Det er forbundet med så mye skam i Norge å ikke ha penger nok til seg selv og sine barn at de aller færreste ønsker det. Familier stenges ute av samfunnet fordi de ikke har råd til å ta del i det. Den såkalte barnefattigdommen er sterkt økende. Hva dette betyr på sikt, i form av kriminalitet og sosiale problemer, er umulig å overskue. Vi har nemlig ikke vært her før: dette er en ny fattigdom. Den er økende og den er farlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer