- Kraftwerk er oppløst

Hadde det tidligere Kraftwerk-medlemmet Karl Bartos fått det som han ville, hadde ikke kveldens Øya-konsert funnet sted.

IRRITERT: Karl Bartos er misfornøyd med at det eneste gjenværende originalmedlemmet fremdeles bruker Kraftwerk-navnet.
IRRITERT: Karl Bartos er misfornøyd med at det eneste gjenværende originalmedlemmet fremdeles bruker Kraftwerk-navnet.Vis mer

Karl Bartos (61) var en del av det tyske bandet Kraftwerk, som spiller på Øyafestivalen i kveld, i 15 år.

Fra 1975 til 1990 trakterte han flere instrumenter i bandet, og var med på å skrive flere av gruppas mest kjente låter, som «Das Model» og «Tour de France».

Men for 23 år siden sa det stopp, og Bartos forlot bandet etter indre konflikter.

- Kraftwerk var en veldig viktig del av livet mitt. I begynnelsen konverserte vi godt. Det var som et dansegulv der alle bidro med idéer, melodier og rytmer. Helt fram til plata «Electric Café» kom ut i 1986 var alt en glede. Men det varte ikke, dessverre, sier Bartos til Dagbladet på telefon fra Tyskland.

Lite imponert Etter at medgrunnlegger Florian Schneider forlot Kraftwerk i 2008, er det kun Ralf Hütter igjen av de originale bandmedlemmene. Men Kraftwerk turnerer fortsatt. Bartos er imidlertid ikke særlig imponert over hva som er igjen av den tyske gruppa. Han reagerer sterkt på at bandet han mener er oppløst for lengst, fortsetter å opptre.

- Den eneste grunnen til at Hütter fortsatt kan kalle det han gjør for Kraftwerk, er at han eier rettighetene til navnet. Det er veldig snodig. Selv om Mick Jagger hadde eid rettighetene til navnet Rolling Stones, ville han ikke ha sluppet unna med å kalle soloprosjektet sitt for Rolling Stones, sier Bartos, og fortsetter:

- Når Paul McCartney spiller «Let It Be» på konserter, kaller han seg for Paul McCartney, ikke The Beatles.

Herr Hütter Kraftwerk, med Ralf Hütter bak roret, har de siste åra turnert verden rundt med sine 3D-konserter. De har også stått bak flere museumsutstillinger, blant annet og New York og London.

- Det er virkelig noe spesielt med at det siste orginale medlemmet av Kraftwerk opptrer som en robot. Men han eier rettighetene, det er derfor han slipper unna med det.

Bartos sier han fortsatt har noe kontakt med Hütter, men bare for å forvalte sangene de skrev sammen på 70- og 80-tallet.

- Jeg har fortsatt noe kontakt med ham, men jeg kaller ham bare herr Hütter. Vi har skrevet så mange sanger sammen, det er nesten som å ha barn sammen. Hvis to foreldre skilles, har de fortsatt ansvar for å ta vare på barna. Jeg må ta vare på komposisjonene mine, sier Bartos.

For anonym Det var i tida før albumet «Electric Café» ble sluppet i 1986 at Bartos gikk lei. Da vennen fra før Kraftwerk-tida, Wolfgang Flür, sa takk for seg, gjorde Baros det samme kort tid etter.

- På 80-tallet gikk tempoet altfor sakte. Jeg fikk følelsen av at jeg bare var «nummer to fra venstre». Jeg var for anonym, og måtte finne meg selv. Jeg skrev jo noen av de mest kjente sangene, som «Das Model», men følte jeg bare ble komponisten. Jeg trengte mitt eget liv.

Siden han sluttet i bandet har han fortsatt å gi ut musikk, enten under sitt eget navn, eller under pseudonymet Elektric Music. Tidligere i år ga han ut enda et soloalbum, «Off the Record», der han har satt sammen musikk han skrev før og under Kraftwerk-perioden.
 
Det gamle bandet hans blir ofte nevnt som pionerer innen elektrisk musikk, men Bartos vil ikke gå med på at sangene hans har påvirket en hel generasjon musikere.

- Det er ikke min jobb å si hva musikken min har betydd for andre. Alt jeg kan si er at den er en del av historien. Men jeg registrer at sangene jeg var med på å skrive klarer å engasjere yngre generasjoner. Det er tilfredsstillende å vite, sier Bartos.

- Kraftwerk er oppløst