Krakelert risikoadferd

Forført av sitt eget språklige mesterskap.

Hans Fredrik Dahl skriver både om sitt forhold til nazismen og om å konvertere til den katolske tro i sin selvbiografi. De alvorstyngede prestene på bildet er derimot protestanter, ordinert som erstatningsprester av biskop Frøyland på oppdrag av Quislings regime i 1942. Foto: NTB/scanpix
Hans Fredrik Dahl skriver både om sitt forhold til nazismen og om å konvertere til den katolske tro i sin selvbiografi. De alvorstyngede prestene på bildet er derimot protestanter, ordinert som erstatningsprester av biskop Frøyland på oppdrag av Quislings regime i 1942. Foto: NTB/scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Når Hans Fredrik Dahl utgir selvbiografi, vet vi mye om hva den må handle om. Han er allerede sterkt eksponert, han har vært med i norsk offentlighet i 50 år, i bøker, avisspalter og etermedia. Vi vet at det må handle om Quisling og Irving, om kulturradikale publiseringsmiljøer, om intellektuelle overklasser, østlandsk kornadel og katolisismen. Boka byr ventelig også på refleksjoner omkring historieskriving. Bordet er dekket for interessante spill med speilinger og tematisering av egen posisjon.

Dahls største fortjeneste som kritisk historiker har vært iherdig å trekke linjer mellom nazisme-fascisme og den øvrige høyresida.

Han har aldri godtatt at nazismen skulle være et isolert fenomen, han har bekjempet forestillingen om Quisling som dum, gal og slem, og han har påvist forbindelser til miljøer som betakker seg for å bli sett på som brunsvarte. Gjennom mange prosjekter har Dahl — med sine allierte — åpnet rom for større kritisk tenkning rundt høyresidenes mørkere kroker. Det har blitt mye strid i tidens løp.

God lesning Dahl er en dreven skribent, og teksten flyter kåserende avgårde. Jeg kan nesten høre hans karakteristiske, rolige stemme gjennom linjene. Formen er behagelig fri for eleganterier og ugjennomtrengelige floker, men kan til tider bli noe affektert, med omtaler av seg selv i tredje person og uttrykk som «bevare min munn». God lesning er det uansett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer