VIL STRESSE NED: Selv om Herborg Kråkevik er veldig «julete» av seg, synes hun at det blir mer og mer julestress for hvert år som går. I fjor holdt hun på å kollapse midt på Karl Johan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL STRESSE NED: Selv om Herborg Kråkevik er veldig «julete» av seg, synes hun at det blir mer og mer julestress for hvert år som går. I fjor holdt hun på å kollapse midt på Karl Johan. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kråkevik nær kollaps på grunn av førjulsstress

- Å drive på slik er jo egentlig helt idiotisk.

(Dagbladet): Desember blir en hektisk måned for Herborg Kråkevik (38).

Suksessforestillinga hennes «Kjære landsmenn!» går for fullt fram til jul, samtidig som hun er å se i tv-ruta som moren til en av hovedkarakterene i NRKs nye julekalender «Julekongen». I tillegg gir hun på mandag ut sin første juleplate, «Jul i stova».

At Kråkevik er med i NRKs julekalender, har slått stort an hos døtrene Agnes (9) og Petra (3). Familien har bodd store deler av jentenes liv i Danmark, hvor mamma ikke har den kjendisstatusen som hun har i Norge.

- Hun eldste ler litt av at mamma er kjent, mens hun yngste merker nok ikke så mye. Men det er jo stas for dem at jeg er med i julekalenderen. Da får de se mor litt i desember likevel, så det er jo god timing. For alt jeg vet er det kanskje en bedre versjon av meg de får se på TV, sier den travle Herborg Kråkevik lattermildt til Dagbladet.

Er veldig «julete» Det er ikke tilfeldig at 38-åringen er involvert i så mange juleaktiviteter i tida framover.

- Jeg er nok litt over snittet «julete» og for meg har jula vært noe opphøyd. I tenåra var jeg nok helt ekstrem med det å skulle ha den riktige julestemningen. Nå er jeg ikke så krampaktig lenger. Det forandra seg nok litt da jeg ble mor. Nå er jeg litt mer regissør enn skuespiller, og akkurat dét rollebyttet har jeg nok hatt godt av.

Selv om Kråkevik innrømmer at hun har vært en av de verste i klassen på dette området, begynner hun å bli lei julestresset som hun mener bare blir verre for hvert år som går.

Nestenkollaps For hennes egen del toppa det hele seg i fjor, da hun spilte siste forstilling av «Kjære landsmenn!» i Oslo. Da holdt hun på å kollapse midt på Karl Johan.

- Jeg hadde hatt et event tidligere på dagen i Tønsberg og var helt kake da jeg kom til Oslo for å stå på scenen. Jeg skulle egentlig sove litt i garderoben før forestillinga starta, men jeg måtte jo ut og ordne de siste julegavene. Da jeg gikk ut på Karl Johan kjente jeg at jeg holdt på å besvime. Jeg måtte holde meg i noe for å ikke falle. På forestillinga sto jeg og svaia flere ganger. Etterpå begynte jeg å tenke på om svigermor egentlig hadde blitt så glad i den pakken, om hun hadde visst at jeg brukte de siste kreftene mine på å kjøpe den. Å drive på slik er jo egentlig helt idiotisk. I desember er alle på sitt minst hyggelige og mest stressa.

Hjem til Norge I fjor tok Kråkevik med seg familien hjem til Norge etter å ha bodd åtte år i Danmark. Selv om hun følte seg hjemme med mannen og barna ved sin side, var det ikke bare deilig å være norsk i Danmark.

- Jeg følte meg nok litt på utsiden. Men det har jeg egentlig alltid gjort. Jeg har alltid snakket litt annerledes og vært en raring fra Hardanger. Jeg har alltid visst at jeg bare kunne glemme å være en av gjengen, noe som egentlig aldri har plaga meg fordi det likevel har vært en positiv opplevelse for meg, forteller hun.

PRØYSEN-GODKJENT: Ei av låtene på Herborg Kråkeviks juleplate måtte godkjennes av Alf Prøysens datter. Foto: Lars Eivind Bones  / Dagbladet
PRØYSEN-GODKJENT: Ei av låtene på Herborg Kråkeviks juleplate måtte godkjennes av Alf Prøysens datter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kråkevik bytter på å feire dansk jul hos svigerforeldrene innerst i Limfjorden på Jylland og norsk jul hjemme hos foreldrene i Hordaland. I år er det foreldrenes tur til å få besøk.

Men først på programmet står altså juleplata, der Alf Prøysens «Julekveldsvisa» for første gang er sunget på Kråkeviks karakteristiske jondalsdialekt.

Det måtte godkjennes av Alf Prøysens familie.

- Jeg tenkte at vi mest sannsynlig ikke fikk lov til å gi den ut, men Elin Prøysen syntes det var fint. Det er veldig strengt med å gi ut Prøysen-låter. Men jeg skjønner at det er det. Hadde det vært min far, ville jeg også vært streng, forteller Kråkevik.

JULETRE-FAN: Hver gang Herborg Kråkevik drar hjem til Jondal i jula, hogger hun sitt eget juletre. Det har blitt et ritual.

 Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JULETRE-FAN: Hver gang Herborg Kråkevik drar hjem til Jondal i jula, hogger hun sitt eget juletre. Det har blitt et ritual. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer