Kråkevik selger dårlig

Herborg Kråkeviks bok «Forteljingar» ser ut til å floppe i bokhøsten. Ingar Sletten Kolloens Hamsun-biografi blir vinneren.

Det viser en ringerunde Dagbladet.no har foretatt til noen av de største bokhandlene i landet.

Ikke én solgt

Vegg-til-vegg dekning i norsk media er ikke nok til å selge bøker. Denne uka har flere kjendiser fått førstesideoppslag i forbindelse med at de selger sin historie i bokform. Biografien om A-ha kom i går og i morgen får vi boka om fotballspilleren Henning Berg.

- Må ha noe å melde

Tirsdag kunne vi lese i avisene at Herborg Kråkevik har nasket i butikker, gått på scenen i pillerus og at det ikke var så lett å leve med Kenneth Sivertsen. Selv uttalte Kråkevik at hun skriver om disse tingene i bokform, for de blir så lett forvrengt når det kommer i media. Men til tross for full uttelling i avisene har ikke boka solgt noe særlig.

- Her har vi ikke solgt en eineste en! sier Kjersti Eriksen ved Tanum bokhandel i Trondheim.

- Hva tror du er grunnen til det?

- Folk har vel fått sitt når de har lest om boka i avisene. Det er ikke nok der til at folk ønsker å kjøpe boka i tillegg, sier Eriksen.

- Må ha noe å melde

Rett skal være rett: Kråkeviks «Forteljingar» har bare vært i bokhandelen i noen få dager. Men det er likevel lang nok tid til å gi en pekepinn på hvordan det vil gå.

- Den selger ikke så veldig mye, og det tror jeg heller ikke den vil gjøre. Disse mekanismene kan man merke med en gang: Selger ikke ei bok den først uka vil den heller ikke gjøre det på sikt. Men det er mulig den vil få et oppsving før jul, sier Torgeir Husby, produksjef i Ark.

- Hva tror du er grunnen til at den ikke selger?

- Du må ha noe å melde utover det som kan fylle en avis-ingress. Kjendisbiografier er ikke så lukurative som folk tror. Man får stillet det behovet gjennom avislesing og tv-titting, sier Torgeir Husby, produktsjef i Ark. Også hos Norli bokhandel, der Kråkevik var signeringsgjest i går, selges det lite.

- Dette salget blir ikke noe stort, sier Pål Sander Olsen, bokansvarlig hos Tanum.

Alle vil ha oppfølger

Foreløpig er Tor Bomann-Larsens biografi om Haakon og Maud den desiderte salgsvinneren på Bokhandlerforeningens salgsliste over generell litteratur, med Gunnar Kjakan Sønsteby beretning om sitt eget liv hakk i hæl. Men det er status quo før Ingar Sletten Kolloen kommer på banen med andre del av sin biografi om Knut Hamsuns liv. Fra flere bokhandlere meldes det at dette blir høstens bestselger.

- Bind en solgte enormt bra, og det er ikke tvil om at de fleste vil ha oppfølgeren, sier Sander Olsen.

Hos Norli i Bergen merkes også suget:

- Kundene er innom og spør etter den daglig. Den kommer til å gå rett til topps, sier Kjersti Nilsen, bokansvarlig hos Norli i Bergen.

Og en liten trøst for Kråkevik: Hos hjemmepublikummet i Bergen er interessen for boka bedre. - Her selger den like godt som Bomann-Larsens biografi!

<B>FORNØYD: Ingar Sletten Kolloen har all grunn til å toe sine hender. De fleste bokhandlere Dagbladet.no har snakket med spår Hamsun-biografien hans en stø kurs mot salgstoppen.
DÅRLIG SALG: Det hjalp lite at Herborg Kråkevik fikk vegg-til-vegg-dekning i alle medium. Boka hennes selger dårlig.