Kranfører griper tida

- Jeg prøver å beskrive det som foregår inne i huet på deg, mens tida går, sier Bjørn Aamodt. Han er tidligere sjømann, oppsagt kranfører i Kværner og lyriker i eliten, nå med sin sjette diktsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Veit du hva fallskjermen min var etter 20 år i Kværner? Et par tennissokker og et slips med Kværner-logoen. Akkurat da fikk Tønseth 20 millioner for å ha kjørt Kværner på ræva. Almskog fikk 47 millioner for å selge unna det Tønseth hadde kjøpt. Det er til å skrike av, sier Bjørn Aamodt, forhenværende kranfører i Kværner og sjømann. Men også lyriker. I toppsjiktet.

Nå kommer han med sin sjette diktsamling, «Atom». Tidligere nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger og mottaker av Gyldendalprisen i 1997.

- 250 000 blanke kroner. De står trygt i banken. Livsforsikringen til kona mi og meg. Når du blir arbeidsløs som 55-åring har du utsikt til tre års ledighetstrygd. Jeg regna ikke med å få nytt arbeid etter at jeg ble sparka fra Kværner. Det var da jeg søkte kunstnernes garantiinntekt, og fikk den. Men jeg fikk jobb som vaktmann på en sosial institusjon. Så lenge jeg tjener penger kan jeg ikke ta ut garantiinntekten, men jeg får den dagen jeg ikke lenger er lønna.

Uten tennissokker

Bjørn Aamodt kan neppe kalles PR-kåt, og snakker ikke gjerne om seg sjøl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer