Krangel blant «Idol»-dommerne

Årets «Idol»-jury havnet flere ganger i tottene på hver-andre. Det ble en hard kamp mellom musikkjournalistene og produsentene om hvem som skulle gå videre.

I kveld åpner årets «Idol»-sesong med høydepunktene fra tidligere runder og glimt fra alle høstens auditionbyer. At det er seerne som nå tar over jobben til dommerne Amund Bjørklund, Tor Milde, Hans Olav Grøttheim og Tone-Lise Skagefoss, vekker en smule lettelse i juryen. For de legger ikke skjul på at de var sterkt uenige i synet på flere av de unge håpefulle deltakerne i de innledende rundene. Til tider var temperaturen i panelet på kokepunktet.

-  Når Amund sier at det er det beste han har hørt til en sanger som jeg synes leverer det verste jeg har hørt, så blir jeg sjokkert, sier Tor Milde. Det var ført og fremst musikkjournalistene Milde og Skagefoss som sto mot produsentene Bjørklund og Grøttheim.

-  Vi ble ganske irritert på de to andre både jeg og Tor, sier juryformann Skagefoss.

-  Helt gærne

Med nærmere 8 000 påmeldte var fjorårets innledende «Idol»-runde den største noensinne. Fra auditionene i Kristiansand, Stavanger, Tromsø, Bodø, Molde, Trondheim og Oslo plukket juryen ut 100 deltakere som fikk være med til runden i Sandvika utenfor Oslo. Der ble halvparten skrelt bort.

Det var ikke lett for Hans Olav Grøttheim å se deltakere han trodde på, forsvinne ut på grunn av juryformannens dobbeltstemme.

-  Jeg tenkte flere ganger at nå er vi helt gærne. Jeg husker at jeg følte meg som en liten drittunge som forsøkte å grine seg til sukkertøy, sier Hans Olav Grøtheim.

-  Og da var det på tide å minne om reglene, legger Skagefoss til.

IDOLJURYEN: Amund Bjørklund (30), Tor Milde (52), Tone-Lise Skagefoss (31) og Hans Olav Grøttheim (40). Foto: TV2
IDOLJURYEN: Amund Bjørklund (30), Tor Milde (52), Tone-Lise Skagefoss (31) og Hans Olav Grøttheim (40). Foto: TV2 Vis mer

Ulik oppfatning

-  Hva er årsaken til den store uenigheten?

-  Vi er fire personer som ser etter de samme tingene, men som har forskjellig oppfatning av hva det er, sier Milde. Grøttheim innrømmer at musikkjournalistene nok har hørt mye mer musikk enn ham selv. Det gjør dem bedre i stand til å se hvem som har personlighet og det såkalte «It».

-  Jeg og Amund er mer vant til å jobbe fram artistene gjennom mange timer i studio med all verdens teknikk til hjelp. Dessuten har musikkjournalistene lettere for å se hva som slår an i mediene, sier han.

-  Jeg er opptatt av at sangerne engasjerer meg. Det er ikke nok at noen synger fint, hvis det de leverer er totalt uinteressant, sier Skagefoss.

Til tross for kranglingen, kvartetten har ingen problemer med å omgås hverandre.

-  Vi er fortsatt venner. Dette handler heldigvis bare om musikksmak. Tor er forresten en kjernekar, sier Amund Bjørklund.

Tor Milde varsler for øvrig at han ikke kommer til slutte med de harde karakteristikkene som i fjor ga ham tilnavnet «Slemme-Tor»:

-  Nei, jeg kommer til å være like ærlig og spissformulert som før.

Da kan sangerne kanskje trøste seg med at Hans Olav Grøttheim ikke har noen planer om å stupe inn i bad guy-rollen.

-  Jeg er nok en større pedagog enn andre i panelet, men jeg er ærlig, sier han.

Slik blir «Idol 2006»: Det er TV2-seerne som skal velge ut ti deltakere til finalefasen, og så ryker én og én ut for hver uke, helt til to deltakere står igjen i finalen i Oslo Spektrum i mai. Der bestemmer seerne hvem som blir årets idol og får platekontrakt med SonyBMG.