Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krangel om Sofie-støtte

Det er strid om statsstøtten til filmen «Sofies verden». Norske filmprodusenter liker ikke at lisensfinansierte NRK stikker av med 25 millioner i støtte til én film, mens de selv må slåss om smulene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at «Sofies verden» vil koste 70 millioner. Samme dag ga Norsk filminstitutt fem millioner av sine støttemidler til filmen, slik at den nå til sammen har fått 25 millioner i offentlig støtte.

- Vi vil gjøre vårt ytterste for å unngå at slikt skjer igjen, sier filmprodusent Petter Borgli.

Sammen med kollegene Bente Erichsen, Axel Helgeland og Aage Aaberge vil han nå ta kontakt med Kulturdepartementet for å overbevise byråkratene om at de nye reglene for filmstøtte vil gjøre det umulig for NRK å søke om offentlig støtte fra Norsk filminstitutt.

For meningen med Filminstituttets filmstøtte er ikke at den skal fylle opp budsjettene til NRK - som allerede har sikret sine inntekter gjennom lisensen. Det var derfor også uenighet om bevilgningen til «Sofies verden» i instituttets styre mandag. Mindretallet gikk inn for å utsette saken.

- Det at NRK søker om penger fra oss, faller enkelte tungt for brystet. Men det er ikke noe i vårt regelverk som begrenser NRKs muligheter, sier spillefilmkonsulent Gunnar Svensrud i Filminstituttet.

- Instituttets penger skal gå til dem som lever av å lage film i Norge, NRK burde ha nok penger selv, sier Borgli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!