Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krangelen om åpne pol

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har sendt ut et høringsforslag om utvidete åpningstider ved landets vinmonopol som det ser ut som det er dundrende politisk flertall for. Dersom forslaget blir vedtatt i Stortinget, hvilket det blir, vil Vinmonopolet i framtida kunne holde åpent dager da det tidligere, av alkoholpolitiske grunner, har vært ansett som best å holde stengt. Tanken har vært at folket ikke skal skjenkes på dager som påskeaften, pinseaften, nyttårsaften og på selve valgdagen. I vår tid synes svært mange at dette er både dumt og formyndersk. Selv KrF er for utvidede åpningstider. Videre ønsker regjeringen å gjøre polvarer mer tilgjengelige i «dalstrøka innafor» og at det i større grad bør åpnes for «pol i butikk», altså at man kan hente polvarer som er bestilt fra Vinmonopolet i bestemte dagligvarehandler. Også det synes å ha støtte fra et stort flertall. Vi minner om at Dagbladet i sin tid dokumenterte at ingen regjering, til da, hadde åpnet så mange polutsalg som Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Lederen i LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, har i sakens anledning advart regjeringen mot å skape inntrykk av at saken er i boks. Forbundets 1000 medlemmer i Vinmonopolet har en avtale som sikrer dem fri på disse arbeidsdagene. Og dersom avtaler skal ha nytt innhold, må de reforhandles. Fremskrittspartiet og avisa Dagens Næringsliv benytter anledningen til å minne om at det er Stortinget og ikke LO som vedtar lover i dette landet. Merkeligere er at aktører med antatt innsikt i avtalerett, så lett blåser av avtalte vilkår. Det kan fra tid til annen se ut som om visse krefter vil fjerne arbeidstakervennlige, men brysomme avtaler gjennom lovvedtak. Det er en tvilsom holdning.

Sundnes minner om at det i Norge er tradisjon for å konsultere berørte parter når lover skal endres og reformer skal gjennomføres. Selvsagt er det lettere når Ap sitter i regjering og har jevnlige samarbeidsmøter med LO. Utvidet åpningstid står allerede i Ap's partiprogram. Men erfaringen har vist at også borgerlige regjeringer lettere får gjennomført ønskede endringer hvis de tar arbeidslivets parter på større alvor. De fleste partier erkjenner betydningen av den norske modellen. Den krever en annen tilnærming enn regjeringen har hatt i denne saken.

Begge parter står dessuten foran en større åpningstidsdiskusjon. Det gjelder generell adgang til søndagshandel. Da gjør de fleste klokt i å ta en annen tone. Ikke minst fordi saken ikke er opplagt verken for dagligvarekjeder, kunder eller ansatte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!