Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krangelen om Prince-arven kan gi et skred av «nye» Prince-låter

En grisete kamp om verdier går mot slutten.

Prince: Etter hans død i 2016 har dragkampen om artistens arv pågått. Foto: NTB scanpix
Prince: Etter hans død i 2016 har dragkampen om artistens arv pågått. Foto: NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Februar neste år kommer det første backingbandet til Prince, The Revolution til Oslo. Nyheten som ble sluppet før helga gir en pekepinn på hva vi har i vente fra Prince-leiren framover. Foruten et par andre Prince-band i omløp, er det på gang en rekke utgivelser fra artistens sagnomsuste hvelv i Paisley Park. Det første albumet kommer allerede i september, og skal ifølge Variety inneholde musikk fra en bestemt periode.

Prince tok vare på alt, og det skal i tillegg til enorme mengder musikk finnes dagboknotater, fotografier, videoer og mye annet i hvelvet. Bare å få oversikten over alt materialet er en jobb som kan ta flere år.

Etter at Prince gikk bort i 2016 har det pågått en dragkamp mellom arvinger og rettighetshavere. Warner Bros sitter på de første 20 åra av karrieren, mens Universal, Tidal, Prince sitt eget selskap NPG Records og boet har interesser i de neste 20 åra. Petter Aagaard, som har skrevet Prince-boka «Shockadelica» (2014) sammen med Christer Falck, mener mye av kaoset skyldes at Prince ikke ville skrive noe testamente.

- Prince ble stadig mer eksentrisk, og stolte til slutt bare på kvinnelige afroamerikanske advokater, sier han.

Først et år etter artistens død ble lista med arvinger klar: seks søsken og halvsøsken, hvorav ingen av dem hadde hatt kontakt med Prince på 25 år. Dette etter at mer enn 45 mennesker hadde hevdet slektskap til mannen bak «Purple Rain», «Kiss» og «Sign o' the Times». Verdien av boet er anslått til 200 millioner dollar. Og med en artist som har solgt mer enn 100 millioner album, ligger det et stort potensial i å forvalte rettighetene.

Selv om Prince på slutten slet med både karrieren, økonomien og helsa, var han som en slags mentor for artister som Kendrick Lamar, D'Angelo, Janelle Monáe og Childish Gambino fortsatt en høyt aktet artist. Med tanke på hans enorme produktivitet, er håpet at kommende utgivelser i større grad vil oppleves som avdekking av musikalske skatter enn gravrøveri.

Aagaard mener Prince selv ville at mye av hans musikalske arv skulle gis ut, og at ting tyder på at de som står bak ønsker kvalitetssikring.

- Det gir alltid en liten bismak å tenke på hvem som sitter igjen med pengene. Men jeg velger å si det med Prince-låten «Money don´t matter tonight». Vi har garantert mye flott musikk i vente, og det er det viktigste.

Når det gjelder Revolution-gjenforeningen, er det verdt å ha i mente at dette er bandet Prince jobbet med da han fikk sitt gjennombrudd. Det var også dem han selv trakk fram som målestokk for sine senere grupper, i tillegg til at Prince og trommisen Bobby Z hadde diskutert en reunionturnè. Det er gode sjanser for at dette blir mer enn et tributeband som planker gamle hits.

Men hvem inntar rollen som Prince? Gitaristen Wendy Melvoin, også kjent fra duoen Wendy & Lisa, sier dette til Rolling Stone: «Ingen av oss vil noen gang bli Prince, og ingen av oss i bandet vil forsøke».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media