Anmeldelse: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt - «En høyere rettferdighet»

Kranglefanter og pulekompiser er samlet igjen

Bok nummer seks i serien om kriminalpsykolog Sebastian Bergman.

KRIMDUO: Manusforfatterene Michael Hjorth (t.v) og Hans Rosenfeldt (t.h) debuterte med romanen «Mannen som ikke var morder» (2010). Foto: Salomonsson agency
KRIMDUO: Manusforfatterene Michael Hjorth (t.v) og Hans Rosenfeldt (t.h) debuterte med romanen «Mannen som ikke var morder» (2010). Foto: Salomonsson agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«En høyere rettferdighet» er den sjette boka i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, og hans venner og fiende på Riksmord. I årets roman har imidlertid Bergman snudd ryggen til dem alle sammen. Nå vil han leve av å skrive bøker og holde foredrag. Det blir det selvfølgelig ikke noe av.

Når datteren Vanja blir satt til å etterforske en serie brutale voldtekter, og et av ofrene dør, trekkes både han og Riksmord inn i saken. Og vips er hele det gode, gamle laget med kranglefanter og pulekompiser samlet igjen.

For sånn er denne serien bygd opp. Hvem som har vært sammen med hvem, hvorfor, og hvorfor ikke lenger, er vel så viktig som selve kriminalintrigen. Og i sentrum står altså en psykolog som er helt hjelpeløst overlatt til sin egen seksualitet. Som rett og slett ikke kan la være å søke seg inn under trusestrikken på de kvinnene han møter, enten det nå er arbeidskolleger, vitner eller mistenkte.

Masete om forhold

Selv for oss som har lest alle de fem foregående bøkene, er det vanskelig å holde styr på alt dette. Noe forfatterne for lengst har forstått. Derfor får vi hele tiden servert tilbakeblikk og referat fra de tidligere bøkene. I «En høyere rettferdighet» synes jeg dette private spillet etterforskerne i mellom tar overhånd. I lange partier er det som om saken som etterforskes blir skjøvet ut i periferien. På en annen side er jeg fullstendig klar over at svært mange av Hjorth og Rosenfeldts faste lesere elsker nettopp denne siden ved serien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer