KOMMENTARER

Ukraina velger president

Krangler om absolutt alt

Kandidatene til det ukrainske presidentvalget søndag er uenige om alt, til og med selve tida, skriver Morten Strand.

SELVSKUDD FRA ALLE KANTER?: Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: AFP / NTB Scanpix
SELVSKUDD FRA ALLE KANTER?: Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært to store saker foran 2. runde av det ukrainske presidentvalget. Den ene har vært den store debatten mellom den upopulære sittende presidenten Petro Porosjenko, og komikeren Vladimir - eller Volodymyr, som er navnet på ukrainsk - Zelenskij. Den andre saken har handlet om blodprøvene begge kandidatene har tatt i full offentlighet, med presse og lyskastere til stede. Porosjenko for å avvise påstandene om at han er alkoholiker. Zelenskij for å demonstrere for folket at han ikke er narkoman. Skal man tro resultatene, besto begge to testen. Og siden den ene har papir på at han ikke er dranker, og den andre på at han ikke er junkie, så er utgangspunktet tross alt ikke så aller verst. Skulle man tro.

Men testen om den store debatten foran søndagens valg, har de to så langt ikke bestått. For søndag 14. dukket Porosjenko opp for å debattere med sin rival på den store fotballstadionen i hovedstaden Kiev. Presidenten mønstret mange tilhengere, som for det meste skal ha vært betalt for å komme, men motstanderen Zelenskij glimret med sitt fravær. Han mener at de to skal møtes til debatt fredag 19. Så vi får vente å se hva som skjer på fredag. Dukker de opp begge to? Kommer bare Zelenskij? Og hvordan blir i så fall ordskiftet mellom en president som er avkledd det meste, bortsett fra sin litt selvhøytidelige pompøsitet, og en komiker som har kommet dit han er ved å gjøre narr av alt og alle?

For Zelenskij har kommet langt. Han vant 1. valgomgang 31. mars med 30 prosent av stemmene, mens Porosjenko, som kom på 2. plass, bare fikk 16 prosent. I den grad den sittende presidenten hadde velgerne bak seg, så hadde han dem altså langt bak seg. Utviklingen fra 1. valgomgang er heller ikke lovende for Porosjenko. En måling gjort av meningsmålingsbyrået Reiting fra 11. april, viser at Zelinskij har støtte fra 51 prosent av velgerne, mens Porosjenkos oppslutning, etter at alle andre kandidater er borte, bare er på 24 prosent.

Og kanskje har Porosjenko allerede her nådd sitt potensial. Meningsmålinger før 1. valgomgang viste at hele 77 prosent av velgerne sa at de ikke ville stemme for den sittende presidenten. Han hadde altså en ekstrem negativ oppslutning. Hva kan da redde presidenten som har gjort altfor lite - og i den grad han har gjort noe, gjort det altfor seint - for å bekjempe korrupsjonen? Som er det de aller fleste velgerne vil ha et oppgjør med, i Europas mest korrupte land.

Det hjelper neppe at Porosjenko henvender seg til høyere makter for å vinne på søndag. «Gud forby», sa presidenten her om dagen, om utsiktene til at Zelinskij skulle bli Ukrainas president. Men selv om Porosjenko var fødselshjelper for at den ukrainske kirka rundt nyttår fikk sitt patriarkat godkjent av den fremste blant likemenn av de ortodokse patriarkene, patriarken i Konstantinopel, så spørs det om vårherre er lydhør for presidentens bønn, eller, var det, besvergelse.

I mangel av sterkere virkemidler, så grep Porosjenko i denne valgkampen til slagordene: «Hæren. Språket. Troen.» Hæren, fordi Ukraina for alle praktiske formål er i krig med Russland, på grunn av russisk støtte til det væpnete opprøret i Øst-Ukraina. Språket, fordi en nasjonalistisk agenda, som var det Porosjenko måtte velge mot en kandidat som Zelenskij, gjør helhjertet støtte til ukrainsk språk til en god valgkampsak. Selvsagt, på bekostning av russisk. Og troen, fordi opprettelsen av den selvstendige ukrainske kirka ytterligere tilspisser kulturkampen, og det «sanne» ukrainske, står i konflikt med det russiske, enten det er på slagmarken, i språket, eller i kampen om sjelene.

Men det ser ikke ut til å hjelpe. Selv om Zelenskij ikke har noen utenrikspolitisk erfaring. Selv om han har nesten ingen programerklæringer, bortsett fra at han skal fjerne korrupsjonen, og arrangere folkeavstemninger om vanskelige spørsmål. Selv om han er fra Øst-Ukraina, har russisk som morsmål, og behersker det språket mye bedre enn ukrainsk. Ikke engang det at Zelenskij har jødisk opphav ser ut til å skremme velgerne i det tradisjonelt antisemittiske Ukraina.

Hvis alt går som de fleste tror på søndag, så våkner Ukraina opp med en komiker som president på mandag. Da kan det blir morsomt å følge ukrainsk politikk. Selv om Zelenskij etter alt å dømme vil takke velgerne for at de ikke stemte på ham for moro skyld.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer