Krangler om joikerettigheter til MGP-sangen «Sámiid Ædnan» 30 år etter

- Vi samer skjønner jo ikke hvor store penger det kan være snakk om, og hvor mye vi faktisk kan tjene på dette, sier reineier Isak Mathis Triumf.

GAMMEL LÅT:  I 1980 vant Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg den norske Melodi Grand Prix-finalen, og representerte Norge i den internasjonale finalen i Haag. Tretti år etter gjør en reineier krav på joiken.  Foto:  Leif Høel/Dagbladet
GAMMEL LÅT: I 1980 vant Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg den norske Melodi Grand Prix-finalen, og representerte Norge i den internasjonale finalen i Haag. Tretti år etter gjør en reineier krav på joiken. Foto: Leif Høel/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For over 30 år siden sang Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta «Sámiid Ædnan» i Melodi Grand Prix. Nå truer en reineier med rettssak fordi han mener at det er han som eier joiken som ble brukt i sangen.

«Sámiid Ædnan» vakte oppsikt både innenlands og utenlands da den tidligere Pussycats-legenden Sverre Kjelsberg slo seg sammen med Mattis Hætta, og joiket Norge fram til tredje sisteplass (16. plass av 19) i 1980.

I Hollywood-film Joiken til Mattis Hætta, som er en viktig del av melodien, har blitt like legendarisk og ble sist brukt i nyinnspillingen av den amerikanske skrekkfilmen «The Thing», som hadde premiere i oktober i år. Filmen har flere norske skuespillere på listen.

Nå hevder reineieren Isak Mathis Triumf at joiken tilhører ham, og at han fikk den i gave fra sin tante i 1966. Nå vil han ifølge NRK gå rettens vei for å få tilbake rettighetene til joiken.

- Store penger - Vi samer skjønner jo ikke hvor store penger det kan være snakk om, og hvor mye vi faktisk kan tjene på dette. Derfor har jeg ikke reagert tidligere, sier Triumf.

Som rettighetshaver får man utbetalt penger for hver gang en sang blir spilt i offentlig sammenheng, det være seg enten på radio, TV, under konserter eller som lydspor på en film.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer