Krangler om malerikjøp

TRONDHEIM (Dagbladet): Trondheim kommune har brukt 130 000 på et Håkon Bleken-bilde. Kunstneren selv raser, og mener de bør kjøpe et annet.

Billedkunstneren Håkon Bleken mener det ligger politiske motiver bak når Trondheim kommune ikke vil ha Svartla'mo-maleriet. Bildet er laget som en kommentar til kampen mot riving av arbeiderstrøket Svartlamoen i Trondheim.

I tillegg har tidligere høyreordfører Marvin Wiseth og hans etterfølger Anne Kathrine Slundgård har lite smigrende hovedroller i maleriet.

Bleken tror kommunen skyr bildet på grunn av det kontroversielle innholdet.

- Smålig syting og sutring, kommenterer tidligere ordfører Marvin Wiseth i et intervju med Adresseavisen. - Han har sagt at jeg er skjeløyd og pompøs. Men denne gangen synes jeg han er litt pompøs selv.

Overfor Dagbladet utdyper Wiseth synspunktene slik:

- Håkon Bleken må få mene hva han vil, men når han hevder at kommunen driver politisk sensur og tror at kommunen er ute etter ham, da blir det primitivt og banalt.

Frekk

Håkon Bleken er overbevist om at Trondheim kommune har tatt politiske hensyn i valg av bilde. Men han presiserer overfor Dagbladet at han aldri har sagt at Wiseth er skjeløyd og pompøs:

- Marvin er så frekk, jeg har jo ingen interesse av å si at han er skjeløyd. Jeg er ikke så sjofel av jeg snakker om skjeløydhet hos folk, sier Bleken .

- Ellers er det vel ingen sutring at jeg påpeker kommunens manglende interesse for kunst, legger han til.

Gave til byen?

Kommunen valgte å kjøpe maleriet «Scener fra et ekteskap» fra utstillingen «Håkon Bleken - retrospektiv» i Kunstforeningen. Pris: 130 000 kroner.

Flere politikere i byen foreslår nå at Håkon Bleken kan gi Svartla'mo-maleriet i gave til byen.

- Håkon Gullvåg og jeg prøvde å gi kommunen bildet vi malte på veggen på Svartla'moen, men de ville ikke ha det. Tenk at noen nå mener jeg bør gi bort det nye bildet! Jeg synes jeg ikke har fått så mye i denne byen, svarer billedkunstneren.

STRID: Bildet «Sangen om Svartlamoen» henger til salgs i Kunstforeninøgen, men Trondheim kommune har kjøpt et annet - i samme prisklasse.