Krangler om «Mamma Mia»-forhåndssalg

Bokklubben kan bli straffet.

(Dagbladet.no): «Mamma Mia»-dvden har allerede blitt utropt til en av årets julegaver. Filmen har ifølge Aftenposten blitt forhåndssolgt i 500 000 eksemplarer, selv om ingen får den før lanseringsdatoen 26. november.

Det vil si, et stort antall nordmenn kan allerede se filmen hjemme på TV. Ved en glipp sendte De Norske Bokklubbene ut flere eksemplarer av dvden før tiden.

Krever sanksjoner

Nå raser andre forhandlere mot Bokklubbene, og krever sanksjoner.

- Vi er meget misfornøyd med at noen klarer å gjøre noe så amatørmessig. Det er vanlig at forhandlerne får varen litt i forkant for å forberede seg. At Bokklubbene gir blaffen i det, er respektløst overfor hele systemet, sier produktsjef i Platekompaniet, Steinar Storløkken, til Dagbladet.no.

Han hevder å ha hørt at enkelte har fått dvden så tidlig som 6. november. Men det kan ikke stemme, ifølge Sigbjørn Mostue, redaktør i Bokklubbene.

- Vi mottok filmene først for to uker siden, og med normal postgang vil jeg anta at de første fikk filmen for en drøy uke siden, sier Mostue.

Universal advarer

Krangler om «Mamma Mia»-forhåndssalg

Han sier at dvdene ble sendt ut ved en feil, noe de ble gjort oppmerksomme på av distributøren Universal Pictures.

- Da stoppet vi det umiddelbart, sier han.

- Har dere fått signaler fra Universal om sanksjoner etter dette?

- Det har vært snakk om det, ja. Det er jo bare å beklage, sier han.

Ifølge Farojournalen har Universal sendt ut et skriv til forhandlerne der de advarer mot å snikselge dvden, og slår fast at de ikke vil se mellom fingrene på slikt.

«Vi vil legge størst vekt på å belønne de som faktisk overholder fristen og jeg garanterer at det vil gi store fordeler å overholde fristen, fremfor å bryte den,» skriver Universals Frode Vangen i brevet.

- Folk i hele landet har fått den

Sigbjørn Mostue sier at Bokklubbene ikke har oversikt over hvor mange dvder det er snakk om. Men Steinar Storløkken mener det må dreie seg om et betydelig antall.

- I butikker over hele landet kommer det kunder som sier de kjenner folk som har fått den. Bare på kontoret vårt er det vel tre personer som har mødre som har den. Da snakker vi ikke om bare 2000 personer i Nord-Norge, sier han.

- Er det vanlig at forhandlere bryter slike sperrefrister?

- Ja, det skjer stadig vekk, men aldri så tidlig og med så mange eksemplarer, mener Storløkken.

Han tror ikke tidligsalget til Bokklubben vil få altfor mye å si for «Mamma Mia»-salget til Platekompaniet, men tenker mer på hva det kan få å si på sikt.

- Mange forbrukere følger ikke så godt med, og tenker bare på å få dvden tidlig. På denne måten kan Bokklubbene snike til seg kunde-goodwill på å gjøre noe ulovlig. Nå må Universal sørge for at Bokklubben ikke lenger får varer på forhånd, mener han.