Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam» og NRK

Krangler om musikkrettigheter -NRK blokkerer «Skam»

Musikkbransjen mener serien ikke kompenserer musikerne tilstrekkelig.

BLOKKES FOR UTLENDINGER: «Skam» er nå bare tilgjengelig i Norge etter press fra musikkrettighetsorganisasjonen IFPI. Foto: NRK
BLOKKES FOR UTLENDINGER: «Skam» er nå bare tilgjengelig i Norge etter press fra musikkrettighetsorganisasjonen IFPI. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): - NRK har mottatt et krav fra IFPI Norge om geoblokkering av serien slik at den bare kan ses i Norge. Det kravet etterfølger vi, sier advokat i NRK Kari Anne Lang-Ree til Dagbladet.

- Avtalen vi har med IFPI dekker ikke internasjonale visningsrettigheter. Vi ønsker et godt forhold med dem og vi tar kravet på alvor. NRK skal sette oss ned med IFPI til uka for å se nærmere på hvordan «Skam» skal publiseres, fortsetter hun.

Det var NRK som meldte om dette på sine nettsider.

IFPI er foreningen for de internasjonale plateselskapene og deres datterselskap i Norge, og er en av musikkbransjens rettighetsorganisasjoner. De organiserer og sørger for at artister får betalt når musikken brukes og spilles på radio, film og tv, såkalte royalties.

Musikken til en lang rekke artister brukes i «Skam», men rettighetene har kun vært gjeldende for bruk i Norge og overfor nordmenn som bor i utlandet, eller er på reise. Suksessen til «Skam» har nå blitt så stor at IFPI mener at avtalen ikke lenger er gjeldende.

- Det er grunnen til at vi ikke har tekstet Skam på engelsk. Vi har tenkt at norsk språk, tale og tekst er geoblokkering i seg selv, og det har fungert fram til nå.

Det medfører at suksesserien Skam nå bare er tilgjengelig i Norge, til stor frustrasjon fra hundretusenvis av utenlandske fans.

Serien har gått sin seiersgang i mange land, inkludert Sverige, Danmark og USA. Seinest ble serien omtalt i en kinesisk propagandaavis, ifølge NRK.

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, ønsker ikke å uttale seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media