Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krangler om to finaleplasser

Dagbladet vet at Idol-juryen har fem seriøse kandidater til de to ledige finaleplassene. David Bakke får trolig det ene fripasset. Det andre kranglet dommerne om i natt.

-  Det kan gå mot en votering som ender likt. I så fall tror jeg nok det hele avgjøres med juryformannens dobbeltstemme, sa jurymedlem Tor Milde til Dagbladet.

I går kveld ble det kjent at Idol-dommerne får dele ut finalepass til ytterligere to utslåtte deltakere. De to siste finalistene skal presenteres onsdag kveld, to dager før første finalerunde.

Seint i går kveld, etter sending, gikk de fire dommerne i møte for å avgjøre valget.

Går noen runder

Idol-dommer Tor Milde bekreftet seint i går kveld overfor Dagbladet at det står mellom fire-fem deltakere:

-  Vi har vel kokt det ned dit, ja. To av guttene og to-tre av jentene.

-  Blir dere enige?-  Vi har problemer. Men vi må jo gå noen runder og se om vi klarer å samkjøre valget.

-  Og hvis dere forblir uenige?-  I så fall kan vår leder Tone-Lise Skagefoss fremføre yndlingsreplikken sin; «Da er det jeg som bestemmer».

 IKKE SAMSTEMTE:  Idol-juryen fotografert like før de gikk i møte etter sendinga i går kveld. Fra venstre: juryleder Tone-Lise Skagefoss, David Eriksen, Tor Milde og Ole Evenrud. Foto: Jeanette Landfald
IKKE SAMSTEMTE: Idol-juryen fotografert like før de gikk i møte etter sendinga i går kveld. Fra venstre: juryleder Tone-Lise Skagefoss, David Eriksen, Tor Milde og Ole Evenrud. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

Etter at TV-lysene ble slått av i går kveld innrømmet dommerkvartetten at de var langt unna enighet om de to finalebillettene.-  Nå blir det handgemeng. 15 runder i ringen! fastslo Ole Evenrud, ikke uten glimt i øyet.

-  Jeg har dobbeltstemmen min. Og den kommer jeg til å bruke hvis vi ikke blir enige, sa juryleder Tone-Lise Skagefoss.

-  Det tror jeg er like greit. Hvis ikke hadde vi blitt sittende til onsdag - og endt opp med en deadlock. Så uenige er vi, mente Tor Milde.

-  Vi må bli enige i løpet av natta. Jeg har et fly jeg må rekke i morra tidlig, sa juryens fjerdemann, David Eriksen.

Han var forøvrig den eneste i kvartetten som klarte å prikke inn samtlige ti finalister gjennom de fem semifinalene. Milde og Evenrud klarte ni _ skagefoss åtte.

-  Tipsene viser at vi har peiling. Og vi er stolte av jobben vi har gjort. Dette er den beste Idol-finalen noensinne - i hele verden, slo Tor Milde fast.

Favoritt

Dagbladet er rimelig sikker på at David Bakke slutter seg til finalistene - og tror en av de utslått jentene slår følge.19 år gamle David, med gambisk far og norsk mor, var bookmarkernes favoritt til å vinne hele Idol. Men måtte gi tapt for Eva Weel Skram og Andrea Gjendem Brændvik i gruppe 1. Andrea på andreplass fikk skarve én prosent flere stemmer enn gutten med afrosveisen, som nok kjente favorittpresset og leverte en anstrengt versjon av «Right here waiting».

-  No vil æ færra te\' Mexico, sa David etter sending. Halvannet døgn etter den dramatiske semifinalen dro han på ferie dit med fire venninner. Han skulle egentlig ikke tilbake før søndag. Men etter hva Dagbladet forstår, har han fremskyndet hjemreisen i håp om å bli hentet inn i Idol-varmen igjen.

Får finale?

Det er helt åpent om det siste finalepasset, forutsatt at David Bakke får det første. Det står mellom én gutt og tre jenter - og Dagbladet tror det er disse fire som var gjenstand for debatt i natt: Erik Flaa (21) fra Bærum, som leverte en flott versjon av «Hallelujah» i går, og fikk skryt av samtlige dommere, men som måtte gi tapt for finaleklare Tone og Christian.  Mariann Svendsen (16) fra Mandal, som var storfavoritt sammen med Jorun Stiansen i gruppe 2, men som dummet seg ut på Lene Marlin-låta «Unforgiveable Sinner». Og som etterpå syntes at dommerne var for snille i slakten. Henriette Helgeland Tangen (20) fra Haugesund og Bergen, som i den knallsterke gruppe 3 mottok strålende dommer-kritikker trass i influensa da hun sang «Natural Woman». Men som ikke klarte å slå favorittene Alejandro Fuentes og Mari Vestbø. Maria Toresen (19) fra Sandeid i Vindafjord, som avsluttet gruppe 4 med «A voice within» sist onsdag, og bare var 1860 stemmer (én prosent) bak toeren Cindy Hovde.

-  Tor Mildes kritikk av meg ble kuttet vekk i redigeringa. Dermed fikk ingen med seg at han var veldig positiv. Kanskje det gikk tapt der, mener Maria, som hjemme i Sandeid venter i spenning på hvorvidt hun blir dommernes utkårne.

Det som kan tale mot Maria, er at hun har støtte fra de mannlige dommerne. Juryleder Tone-Lise Skagefoss har nok andre favoritter.

Mellom disse fire altså, kan slaget komme til å stå. Mulige outsidere i rotteracet:

Gårsdagens utslåtte dommerfavoritt Amalie Olsen fra Skien, smørsangeren Felipe Munoz fra Chile og Os, Thommas René Hetlevik fra Bergen, Patrick Sagen fra Nittedal, Haji Saleem fra Irak og Oslo og Ragnhild H. Ulleberg fra Stavanger.