MÅ I RETTEN: - Vi kommer ikke til å juble om retten frifinner oss helt når saken kommer opp i februar. Vi vil rett og slett bare konstatere at det hele er over, har Svein Berge i Röyksopp uttalt til Dagbladet. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
MÅ I RETTEN: - Vi kommer ikke til å juble om retten frifinner oss helt når saken kommer opp i februar. Vi vil rett og slett bare konstatere at det hele er over, har Svein Berge i Röyksopp uttalt til Dagbladet. Foto : Sigurd Fandango / DagbladetVis mer

Krangler om vitner

Konflikten mellom Röyksopp og Rune Lindbæk er preget av beskyldniger om løgn, svik og trusler. Nå er de også uenige om hvem som skal få vitne i rettssaken.

(Dagbladet): I fjor ble Röyksopp stevnet for retten av den tidligere musikerkollegaen Rune Lindbæk. Han hevder at den millionselgende duoen fra Tromsø har stjålet musikk som han har vært med på å lage uten å kreditere ham for det.  

Siden har ukvemsordene haglet mellom partene.

Lindbæk har beskyldt Röyksopp for å «lyve» og «manipulere», mens Röyksopp har beskrevet Lindbæk som en «terroriserende» person som de har vært redd for.

I forkant av rettssaken, som er berammet til den 18. februar i Bergen, fortsetter kranglingen. Nå mellom deres respektive advokater.

Vil avskjære Lindbæks advokat forsøker nemlig å avskjære over halve Röyksopps vitneliste. Han mener verken Gaute Barlindshaug, Bjørn Torske, Kolbjørn Lyslo eller Erlend Sellevold har noe i rettssaken å gjøre.

- Ingen av disse var til stede da låta det er snakk om ble til. Retten skal avgjøre hvem som har rettigheter i «Lift», og dermed også på «A Higher Place», noe disse vitnene dermed ikke har noen forutsetninger for å mene noe om. I tillegg oppfattes vitneførselen temmelig voldsom. Det er ikke nødvendig å dra saken ut av alle proporsjoner, sier Marius Øvrebø-Engemoen til Dagbladet.

Felles for alle Röyksopps vitner er at de i løpet av karrieren sin, i en eller annen form, har hatt befatning med både Röyksopp-gutta og Lindbæk. Særlig Barlindshaug og Lyslo, i tillegg til Ole Johan Mjøs som ikke er forsøkt avskåret fra vitnelista, har kjennskap til hvordan Rune Lindbæk og Röyksopp-gutta jobbet i studio.

- Relevante Låta det strides om, «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», skal ifølge en sakkyndig rapport være en delvis kopi av låta «Lift» av Drum Island - et prosjekt Lindbæk og Röyksopps Torbjørn Brundtland hadde på 90-tallet.

Röyksopp på sin side nekter for at at Lindbæk var med på å lage «Lift», og ber dermed om full frifinnelse.

Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. mener at vitnene i høy grad er relevante, da de kan si noe om sannsynligheten for at Lindbæk var kapabel til å bidra på låta det krangles om.

- Da må vi høre med de som vet hvordan Brundtland, Berge og Lindbæk jobbet på denne tida, og det er derfor disse er innkalt.

Avviser komponistegenskaper Vitnene Barlindhaug og Lyslo har jobbet med både Röyksopp og Lindbæk gjennom tidligere musikkprosjekter. Begge avslår høflig å kommentere den kommende rettsaken, men har begge uttalt seg i negative ordelag om Lindbæk.

- Rune var kanskje en god produsent, men lagde på dette tidspunktet aldri en melodi, og kan per definisjon vanskelig kalle seg komponist. Likevel har Rune vært meget generøs med tanke på kreditering av seg selv som komponist, sier Barlindhaug på royksoppsvarer.com.

Lindbæks advokat er sterkt kritisk til at flere av vitnene har uttalt seg på en slik måte før rettsaken.

- Lindæks oppfatning er at han har et rettmessig krav på å bli kreditert som rettighetshaver i dette tilfellet. Generelle oppfatninger av Lindbæks karakter fra utenforstående, er av svært liten interesse for saken.

MØTES I RETTEN: Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk den gang de utgjorde gruppa Alanïa . Foto: Aleksander Nordahl
MØTES I RETTEN: Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk den gang de utgjorde gruppa Alanïa . Foto: Aleksander Nordahl Vis mer