Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kranglet med naboen, flyktet landet og slo opp med pressen

Dette er Nerdrum-skandalene.

KONTROVERISELL: Odd Nerdrum har alltid vært kontroversiell i Norge. I 2002 bestemte han seg for å flykte landet og emigrerte til Island. Her er han hjemme på Rødvik Gård utenfor Stavern. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KONTROVERISELL: Odd Nerdrum har alltid vært kontroversiell i Norge. I 2002 bestemte han seg for å flykte landet og emigrerte til Island. Her er han hjemme på Rødvik Gård utenfor Stavern. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Odd Nerdrum er kjent for å være en av Norges mest kontroversielle kunstnere. Han har hatt gjentatte besøk i retten og vært deltaker i utallige offentlige krangler.

Onsdag avslørte Dagbladet at dommen mot Nerdrum kan være feil. Men Nerdrums kamp i retten er altså bare én av kunstnerens mange feider.

Slo opp med kunstmiljøet I 1998 skrev Odd Nerdrum et brev hvor han fraskrev seg tittelen som kunstner. Etter å ha oppdaget at begrepet Kitsch omfatter kunst som bygger på klisjeer og overfladiske verdier, grep han sjansen til å kategorisere sine egne verk innenfor kitschen.

- Jeg har kalt meg kunstner med bismak i munnen. Jeg har seilt under falskt flagg, og misbrukt pressens interesse. Alt i mitt arbeide kan sees på overflaten, og noe mer kan jeg ikke gi. Verken til kunstneren eller den intellektuelle, skrev han.

Slo opp med naboene I 1999 raste hyttenaboen Håvard Storetvedt etter Nerdrums sankthansfeiring. Selv om Odd Nerdrum hadde hentet inn tillatelse til eget sankthansbål hos brannvesenet, mente naboen at bålet hadde skapt dype sår i svabergene utenfor hytteområdet.

Etter tre uker hadde fremdeles ikke kunstneren tatt seg bryet med å rydde opp bålplassen.

- Vi har ikke fått ryddet opp enda, fordi det har regnet. Dette angrepet understreker den lokale småligheten som rår i området, uttalte Nerdrum til Østlands-posten.

Slo opp med pressen 2. juni 2002 skulle Nerdrum presentere en sommerutstilling på Haugar Vestfold Kunstmuseum. I stedet dukket museumsdirektør Jan Åke Pettersson opp, mens han leste fra en faksutskrift.

- Jeg, Odd Nerdrum, vil aldri la meg intervjue mer av norsk presse. Verken i TV, radio, aviser, ukeblader eller lignende.

Mange håpet på et brudd av dette løftet da han fem år senere inviterte til pressekonferanse av boka «Temaer». Slik ble det ikke. Skuffelsen var stor da journalistene møtte en båndopptager og en ferdig innspilt hilsen.

Slo opp med Norge Tre måneder etter han tok farvel med norsk presse ble det nok for den kontroversielle kunstneren. Han solgte oslo-villaen sin for nærmere 13 millioner kroner, og flyttet til en av Reykjaviks flotteste villaer i stedet. Med det ble han islandsk statsborger.

- Jeg har hatt en mistanke om at han ønsket å bli islandsk statsborger, men visste ikke at han var så innstilt, uttalte hans nære venn Jan Åke Pettersson til Dagbladet.no når det skjedde.

Slo opp med eget institutt Tidlig i år havnet Nerdrum i en ny kunstkrangel, da han ikke lenger ville samarbeide med sitt eget institutt. Til tross for at det var han selv som tok initiativet til å starte selskapet i 2010, ville ikke Nerdrum lenger at de skulle ha eneretten til å selge kunsten hans.

Turid Spildo skrev et brev til instituttet i november i fjor, hvor hun uttrykte klart at de ønsket å bryte samarbeidet med dem. Instituttet svarer på sin side at avtalen er uoppsigelig, og ikke kan brytes før i 2019.

Nerdrum vant likevel striden 2. august i år, og kan med det selge sine egne malerier på nerdrum.com.

Her er Odd Nerdrum på Rødvik Gård i Stavern, hvor han fikk kritikk av naboen for utagerende festing på sankthans. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Her er Odd Nerdrum på Rødvik Gård i Stavern, hvor han fikk kritikk av naboen for utagerende festing på sankthans. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

• Les alt om Nerdrum-saken her

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media