Kranglete Metallica

Hardrockerne Metallica er i krig med Napster og hverandre.

Selv et stille Metallica lager mye bråk. I mellom hardtslående album er temperaturen høy i bandet. I januar kom pressemeldingen som annonserte at bassist Jason Newsted forlater bandet av personlige grunner.

- For fem år siden kom bandet først. Nå er det familiene som har prioritet. Det er greit det, men jeg er den eneste som ikke er gift, sier Newsted til Playboy.

Men det er ikke bare sivilstatusen som påvirker stemningen innad. Vokalist og gitarist James Hetfield, trommis Lars Ulrich og gitarist Kirk Hammet er alle enstøinger. Dermed blir det konflikt mellom fellesskap og individualitet. En konflikt medlemmene løser med morsomme fornærmelser og krangler.

- Jeg er definitivt ikke den smarteste i bandet. Skal jeg vinne en diskusjon må jeg ty til vold, forklarer Hetfield.

Korstog mot Napster

Men selv med friksjon får Metallica gjort mye. I år 2000 ble det fem Mtv-nominasjoner for «I Disappear», de gav ut «S & M» i samarbeid med San Francisco symfoniorkester og Hetfield skadet seg i en jetski-ulykke.

Men det som fikk mest oppmerksomhet var Metallicas angrep på Napster, nettstedet som gir sine brukere muligheter til å laste ned piratkopiert musikk.

Ulrich er bandets talsmann i Napster-saken. Han er glad i sin egen stemme, og utfallene mot Napster og deres brukere satt aldri langt inne. Til resten av bandets forferdelse.

- Lars kan være ganske frekk og stor i kjeften. Jeg fikk frysninger av noen av intervjuene og tenkte: Ikke si det, vær så snill, forteller vokalist James Hetfield.

- Det er ikke alltid like lurt det jeg sier, jeg er klar over det, sier trommisen til Playboy.

Metallica får mye pepper for korstoget mot Napster. Det finnes flere diskusjonsgrupper på nettet hvor bandet får gjennomgå. Men det tar ikke medlemmene så tungt.

- Hvis du slutter å like Metallica fordi jeg ikke vil gi deg musikken vår gratis, da kan du dra til helvete. Jeg vil ikke ha deg som fan, svarer Ulrich kritikerne.

Eller som Hammet sier det:

- Vi fråtser i kritikk, vi lever av det.

VOLD:</B> Vokalist James Hetfield tyr til vold for å få gehør for sine argumenter.
FREKK I KJEFTEN:</B> Trommis Lars Ulrich er Metallicas frontmann i kampen mot Napster. Men av og til slenger han vel mye med leppa, mener Hetfield.
LEVER AV KRITIKK:</B> Gitarist Kirk Hammet og resten av Metallica tar ikke kritikk så tungt. - Vi lever av kritikk, sier Hammet.
GAMLE DAGER:</B> Bassisten James Newsted (til høyre) sluttet i Metallica i januar. Resten av medlemmene begynner letinga etter en erstatter i april