Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kråkenes kulturhistorie

Ei lita bok om kråker med et sobert vingespenn.

CORVUS CORNIX : Alt du vet og alt du garantert ikke vet om kråkene er nå mulig å lese seg fram til i boka «Kråker» (Forlaget Press). Foto: NTB Scanpix
CORVUS CORNIX : Alt du vet og alt du garantert ikke vet om kråkene er nå mulig å lese seg fram til i boka «Kråker» (Forlaget Press). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Stupe kråke. Kråketing og kråketær. Det norske bandet Kråkesølv og kråke søker måke. Mossekråker.

Poet Terje Dragseth har utgitt samlinga «Kvitekråkas song», og den store dikter Olav H. Hauge nedtegnet blant annet dette:

Kråka er ingen storfjukar.

Men ho sluttar aldri å øva seg.

Kråkene er med andre ord rundt oss på nesten alle plan. Og i køen av best- og verstselgere innenfor krigslitteratur, krim- og kokebøker og strikking er den vesle boka kalt «Kråker» ute, et portrett nedtegnet med kyndig fjærpenn av tyske Cord Riechelmann.

Judith Schalansky, forfatter av blant annet «Atlas over fjerne øyer »og «Sjiraffens hals», er damen som har redigert og formgitt denne utgivelsen om kråkenes natur- og kulturhistorie.

I boka leser vi at kråkefamilien, på latin Corvidae, er en forholdsvis ung familie i sangfuglenes utviklingshistorie. Den omfatter 123 arter, deriblant også skjære og nøtteskrike. Og kråker har en langsint hukommelse. Skumle.

Vår egen Fredrik Stabel var også innom mange dyr, og ikke minst kråker, i Dusteforbundet:

Det står i avisen at det er et usedvanlig bra elgår i år. Men hvis De er en uøvet skytter, og dertil ikke har noen til å holde dyret for Dem mens De sikter, er det ikke sikkert De får annet enn tyttebærplukkere i år heller. Jeg foreslår derfor at De isteden forsøker å skyte en kråke. Hvis også dette er vanskelig, kan problemet løses ved at De lister Dem inn på nærmeste bondegård og forsøker å fange en høne.

Richelmann skiver informativt om de svarte fuglene:

«Alle kjenner dem, omtrent ingen liker dem. Kråker har kolonisert nesten hele kloden, og så godt som alltid holdt seg i nærheten av mennesker. Det kan se ut som om de allerede har vært til stede overalt hvor man kommer.

Utviklingshistorisk er det ikke så rart. Da de nåværende menneskenes første apeliknende forfedre for fem-seks millioner år siden forlot Afrikas urskoger i oppreist gange og søkte et nytt livsgrunnlag på savannene og gressteppene, hadde kråkene allerede tatt dette skrittet.

Kråkefuglene skriver seg fra en «urkråke» som opprinnelig levde i den tropiske regnskogen.»

Forfatteren mener også at Alfred Hitchcocks film «Fuglene» er for kråker det samme som Steven Spielbergs «Haisommer» er for haier: den populære konnotasjonen mellom disse dyrene og det onde.

Boka er solgt i rundt 50 000 eksemplarer i Tyskland, og det er mulig kråkebiografien er begynnelsen på serien «undervurderte dyr».

I en verden som består av hauker, trengs denne typen kunnskap. Kra, kra og vi sier som gamle Nøtteliten: Skal erte frøken Skjære og en gammel kråkemann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling