Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krass DAB-debatt om å få tilbake FM: - Dette er useriøst

Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen vil ha tilbake FM-nettet. Kulturminister Trine Skei Grande mener ønsket er useriøst.

UENIG: Trine Skei Grande uttalte at det vil koste 2-300 millioner kroner å få tilbake P1 på FM, og har ikke tro på at «folk skal reise ned i søppelbøttene og finne fram de gamle FM-radioene». Foto: NTB Scanpix
UENIG: Trine Skei Grande uttalte at det vil koste 2-300 millioner kroner å få tilbake P1 på FM, og har ikke tro på at «folk skal reise ned i søppelbøttene og finne fram de gamle FM-radioene». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag behandlet Stortinget en interpellasjon fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) om å skru på P1 på FM-nettet igjen.

Sem-Jacobsen mener FM-nettet må skrus på igjen for at beredskapen skal bli på samme nivå som før FM-slukkingen.

I interpellasjonen skrev hun at NRK, i beredskapssammenheng, har et oppdrag om å nå ut til hele befolkningen. Hun mener at siden lyttertallene har falt så mye, og at Forsvaret og Norges allierte benytter samme frekvensområde som norsk riksdekkende radio, vil det være klokt å skru på P1 på FM igjen.

VIL SKRU PÅ FM: Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talsperson for Senterpartiet. Foto: NTB Scanpix
VIL SKRU PÅ FM: Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talsperson for Senterpartiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Folk klager fortsatt på manglende dekning. FM-slukkingen har dessverre ført til lytterflukt, og det er trist. FM-slukkingen har skylda, for det er det eneste som skiller Norge fra andre land vi alltid har liknet på radiomessig. Det nytter ikke å skylde på streaming og podkast, for konkurransen fra dette i andre land er like stor, sier Sem-Jacobsen, fra talerstolen.

– P1 er beredskapskanalen vår. Myndighetene når ikke fram med beredskapsmeldinger lenger, så lenge P1 kun er på DAB, sier hun.

Sem-Jacobsen legger også til at bare halvparten av bilene i dag er utstyrt med DAB-radio, og at dette er altfor få. Hun mener også det er et problem at utenlandske yrkessjåfører ikke har DAB-radio.

– Og at den geografiske dekningen heller ikke er god nok, gjør at vi har et problem, sier hun.

– Stakkarslige 14 sendere

I august opplyste Norkring at det ikke uten videre er mulig å skru på FM-nettet igjen, og at deler av utstyret er sendt til Malawi for å gjenbrukes.

Denne forklaringen slakter Sem-Jacobsen fra talerstolen.

– Norkring, et selskap som nå tjener pengene sine på DAB, men før tjente penger på FM, sa at det var helt håpløst å få på FM igjen, for de hadde sendt så mye av utstyret til Malawi. Vel, det viste seg å være stakkarslige 14 små sendere, av et par tusen. Og de tilhørte P4-nettet og ikke NRK-nettet, så det argumentet falt, sier hun.

Siden NRK har demontert noe av infrastrukturen, mener Sem-Jacobsen det vil koste omkring 100 og 200 millioner om man skal gå for å ha både et FM-nett for radio og et DAB-nett.

– Men dette mener jeg vi har råd til. Totalforsvaret vårt er på en all time low etter krigen, sier hun, og legger til at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i går uttalte at det norske forsvaret aldri har vært med og vurdert, eller uttalt seg i forbindelse med FM-slukkingen eller innføringen av DAB.

– Ikke det viktigste

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener det er useriøst å påstå at informasjonsberedskapen har med lyttertallene å gjøre. Fra Stortingets talerstol sa hun at myndighetenes informasjonsberedskap ikke bare baserer seg på radio, som kanal for å gi viktige meldinger til folket.

Hun la til at radio fremdeles er viktig, men at man også informerer gjennom andre medier som TV, kriseinfo og sosiale medier.

– Beskjeden «viktig melding, lytt til radio» er ikke alltid det viktigste, når vi kan nå alle i et geografisk område med for eksempel SMS.

– Radio er fremdeles viktig, men det avgjørende for beredskapen er å sikre at DAB-nettet er bygget ut, så det fungerer som en beredskapskanal. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Nkom har begge vurdert DAB-nettet som mer teknisk robust enn FM-nettet, sier Grande.

– Reise ned i søppelbøttene

Hun tror også det vil bli mye dyrere enn det Sem-Jacobsen anslår, å skru på FM igjen.

– NRK anslår at et nytt FM-nett for P1 vil koste NRK mellom 270 og 360 millioner kroner i årlig leie, basert på en avskrivningstid på tre til fem år. Det er tvilsomt at et sånt nett vil være oppe og gå før i 2020, sier hun.

– Om vi skal bruke 2–300 millioner kroner på at en eneste kanal skal bygges opp igjen, og tro at folk skal reise ned i søppelbøttene og finne fram de gamle FM-radioene, og samtidig tro ta dette er framtida for norsk beredskap ... Da er det veldig mange andre ting man ville prioritert ut fra beredskapshensyn i denne salen, tror jeg, sier Skei Grande.

Hun uttalte at radiodekningen er bedre nå enn før FM-slukkingen.

Færre hører på radio

I august varslet Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum omkamp om FM-nettet.

– Vi må utrede hvor mye det vil koste å skru på FM-nettet igjen, sa Vedum.

Tall Dagbladet tidligere har fått fra NRK viser at norske radiokanaler i sum mistet 309 000 lyttere fra juli i fjor til juli i år. Nedgangen gjelder alle norske radiokanaler.

Sett over to år er tilbakegangen enda større: Fra juli 2016 har 400 000 radiolyttere forsvunnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!