KRITISK: Remo Rehder i brettspillguiden.no mener bokhandlere agerer som både dømmende og utøvende makt da de velger å trekke spillet «Politisk ukorrekt» fra markedet. Han forteller at brettspillguiden har anbefalt spillet, og det var nominert til «årets selskapsspill» i 2016. Foto: Remo Rehder / brettspillguiden.no
KRITISK: Remo Rehder i brettspillguiden.no mener bokhandlere agerer som både dømmende og utøvende makt da de velger å trekke spillet «Politisk ukorrekt» fra markedet. Han forteller at brettspillguiden har anbefalt spillet, og det var nominert til «årets selskapsspill» i 2016. Foto: Remo Rehder / brettspillguiden.noVis mer

«Politisk ukorrekt» trukket fra flere bokhandlere

Krass kritikk mot bokhandlerne etter «Politisk ukorrekt»-bråket

Folket dømmer bokhandlene nord og ned etter at de trekker kontroversielt spill.

(Dagbladet): - Dette er sensur. Det er definitivt et angrep på ytringsfriheten, og for å være virkelig politisk ukorrekt: Det er idioti! Det skal man jo heller ikke si, men det er akkurat det det er, sier Remo Rehder i brettspillguiden.no til Dagbladet.

Diskusjonen har rast i sosiale medier etter at det ble kjent at to av landets tre største bokhandler trekker brettspillet «Politisk ukorrekt» med tilhørende utvidelsespakker.

De som forsvarer spillet mener at et angrep på spillet, er et angrep på ytringsfriheten i Norge. Remo Rehder er en av dem som mener at spillet aldri burde ha vært fjernet fra markedet.

Kjernen i debatten er teksten man finner på enkelte av kortene i spillet, som: «Pappas sure ballesvette», «Pedofile barnehageonkler», «Å sykle naken gjennom barnehagen med Nugatti på tissen», og «Fortrengte minner fra onkels kjeller».

- Anbefalte spillet

Brettspillguiden.no er en uavhengig forbrukernettside om brettspill. Hvert år kårer de «Årets brettspill», og «Politisk ukorrekt» er et av spillene som var nominert til «Årets selskapsside» i 2016.

- Vi anbefalte spillet. Jeg har spilt det selv og det har gått klar hos oss. Det er selvsagt et drøyt spill, og det passer ikke for alle. Men det står skrevet på boksen, og det ligger i navnet, sier Rehder.

Det første facebookinnlegget som kritiserte spillet ble lagt ut i helga, og onsdag meldte både Ark og Tanum at de trekker spillet fra sine hyller. Rehder mener bokhandlerne burde ha tatt saken videre, eller i det minste forhørt seg med andre, før de tok beslutningen om å trekke spillet.

- Siden Ark som bokhandlerkjede kommer fra en bransje som er bygget på ytringsfrihet, så er det merkelig at en gruppe på et hovedkontor da velger å være både dømmende og utøvende makt. Alt basert på et enkeltindivids uttalelser, sier han.

- Det er helt legitimt og greit at noen føler seg støtt av noe av innholdet, men at det skal få konsekvenser på dette nivået er veldig, veldig merkelig, understreker han.

Boikott

Etter at Ark og Tanum besluttet å trekke spillet fra markedet, har over 300 personer gått inn på Ark sin facebookside og gitt elendige brukervurderinger. Det har ført til at Ark i skrivende stund har stupt til en karakter på bare 1,8 av 5 stjerner. Mange oppfordrer også til boikott av Ark bokhandel.

Selv om Rehder ikke tror boikott er løsningen på problemet, forstår han grunnen, og behovet for å markere. Han mener dette koker ned til en diskusjon om hvem som skal bestemme.

- Det virker som om vi har kommet til en situasjon der alle som tar anstøt av noe føler de er berettiget til å klage på det. Noen mener å ha en fasit for hva som er akseptabelt å uttrykke, og alt annet skal stoppes, sier han, og legger til:

- Men i ytringsfriheten ligger det at alle skal få lov å ytre seg, selv om det er ugreie kommentarer. Skal produkter som dette bli stoppet, så får de gå gjennom rettssystemet først. Det er i hvert fall ikke opp til enkeltindivider å avgjøre, sier han.

- Ikke sensur

Anine Kierulf, som er fagdirektør i Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NIM), har fått se eksempler på noen av kortene i spillet. Hun sier at ytringer framsatt som satire har et annet vern, og at setningene høres ut som de er innafor ytringsfriheten.

- Men ytringsfrihet gir deg ikke noe krav på å få plass i en bokhandel. Og det er heller ikke sensur i ordets rette forstand, fordi det fremdeles er fullt mulig å distribuere, sier hun, og legger til:

- Man kan synes det er usmakelig, men da er det bare å la være å kjøpe spillet.

Samtidig sier hun at hun ikke ville ha fjernet spillet om det hadde vært hennes bokhandel.

- Jeg synes forhandlere av det frie ord burde ha en svært høy terskel for å nekte å selge varer fordi de ikke liker innholdet, så lenge det er snakk om lovlige ytringer. Og hvor bevisste er de egentlig på innholdet, hvis de først reagerer når noen klager? spør hun.

Hun sier hun ikke kjenner saken godt nok til å knytte den til en generell krenkelsestrend, men mener på generelt grunnlag at trenden har flere problematiske sider.

- Det er fint at man tar hensyn til hverandres følelser, men hvis det blir sånn at folk er så redd for å krenke at det hindrer fri meningsutveksling, er det en demokratisk utfordring, sier hun.

Hun legger til:

- Hvis bokhandlere og andre blir så krenkelsesengstelige at det blir umulig å få kjøpt kontroversielle ytringer, er det nok et problem. Men der er vi ikke helt ennå, tror jeg, sier Kierulf.

- Ville reagert sterkt

Administrerende direktør i forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, synes dette er en interessant prinsipiell sak, og mener på et generelt grunnlag at det er forlagene som må avgjøre hvilket innhold de er villig til å sende ut på markedet.

- Spill kan ha en annen funksjon enn en bok. Derfor vil jeg ikke mene noe om hvordan denne saken burde forvaltes. Hvis dette var en bokutgivelse som hadde vært gjennom forsvarlig redaksjonell behandling i et forlag, så tror jeg vi ville reagert sterkt hvis bokhandleren ikke var villig til å selge den, sier han.

Han sier det er forlagenes jobb å utfordre forestillinger i samfunnet, og også å kunne gå god for de meninger og den virkelighetsbeskrivelse som kommer i et verk.

- Men nettopp når man opplever at samfunnet forsøker å begrense ytringsfrihetsrommet, må et forlag være bevisst på at de kan påvirke dagsorden og ytringsfrihetens grenser, og da er det spesielt viktig å være modig, sier han, og legger til:

- Skulle det tilsvarende skje med ei bok, så håper jeg at salgsleddet vil stå opp imot den type initiativ. Uansett tror jeg ikke salgsledd er til stand til å stoppe utgivelsen av hva det måtte være. Det finnes alltid veier ut i markedet.

- Ikke sensur

Til TV 2 avviser Karin Mundal hos Tanum at dette dreier seg om et angrep på ytringsfriheten.

– Vi er selvfølgelig for ytringsfrihet og forlaget må kunne ytre og selge hva de ønsker. Men de kan ikke bestemme hva vi ønsker selge i våre butikker, det har ingenting med sensur å gjøre, sier Mundal til TV 2.

Hun forteller at de har fått blandede reaksjoner på avgjørelsen om å trekke det nå omdiskuterte spillet.

På kritikken svarer Kjartan Dannatt hos Ark bokhandel at de ikke har sensurert spillet, men at dette handler om merking.

- Henvendelser fra våre kunder tilsier at spillet i sin nåværende folk ikke er tilstrekkelig merket. Det tar vi til etterretning og ønsker spillet tydeligere merket. Vi har et ansvar for å forvalte konseptet Ark og kundene våre må være trygge på at de har god informasjon når de skal handle hos oss, sier Dannatt til Dagbladet.

SIM CITY: Bysimulatoren SimCity er tilbake. Produsent Jason Haber, mener at et ekte sandkassespill skal gi spilleren full frihet til å ta egne valg. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer