Krass kunstprotest mot dansk asylpolitikk

Weiwei sier nei nei.

KINESISK KUNST: Utstillingen «A New Dynasty ? Created in China» består av verk fra 24 kinesiske kunstnere. «Yu yu» er signert Ai Weiwei. Foto: Aros
NEI NEI FRA WEIWEI:: - Jeg er sjokkert over at den danske regjeringen har besluttet å beslaglegge flyktningers private eiendom», sier Ai Weiwei. Foto: NTB Scanpix
NORSK DIREKTØR: Den norske Aros-direktøren Erlend Høyersten respekterer avgjørelsen, men synes den er urimelig. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BLIR FJERNET: Denne 12 meter lange svevende bambusmannen blir fjernet fra en utstilling i Aarhus i protest mot dansk asylpolitikk. Foto: Aros

Den anerkjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei har via Instagram og Twitter informert at han vil fjerne kunstverket «Yu yu» fra en utstilling i Aarhus i protest mot dansk asylpolitikk..

Kunstverket er en 12 meter høy bambusmann.

Tar fra flyktninger Verket, «Yu yu», fra utstillingen i kunstmuseet Aros fjernes i protest mot innstramningene i den danske asylloven som ble vedtatt i Folketinget tirsdag.

 - Jeg er meget sjokkert over nyheten om at den danske regjeringen har besluttet å beslaglegge flyktningers private eiendom.

- Som en konsekvens av denne beklagelige beslutningen må jeg trekke meg fra deres utstilling «A New Dynasty - Created in China» for å uttrykke min protest, skriver han i et brev til Aros' direktør Erlend Høyersten.

Overrasket direktøren For Aros-direktøren, som for øvrig er norsk, kommer Weiweis reaksjon overraskende. Men han finner det også urimelig, fordi det rammer et helt folk - og ikke dansk regjering.

- Vi er selvfølgelig noe overrasket.

- Aros er et kunstmuseum som hver dag arbeider med å skape forståelse for menneskelige relasjoner, større innsikt i kulturer, og vi inviterer til kritisk refleksjon med utgangspunkt i kunsten.

Urimelig av Weiwei - Sånn sett har vi mange av de samme verdiene som Ai Weiwei, sier museumsdirektør Høyersten i en pressemelding, og legger til:
 
- Mer enn noen sinne trenger kulturinstitusjoner å skape frie tanker.

 - Aros er en selvstendig institusjon, og har stor respekt for hans reaksjon på dansk flyktningpolitikk. Men jeg finner det urimelig at et helt folk straffes ut fra regjeringens politikk.