Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krass kunstprotest mot dansk asylpolitikk

Weiwei sier nei nei.

KINESISK KUNST: Utstillingen «A New Dynasty ? Created in China» består av verk fra 24 kinesiske kunstnere. «Yu yu» er signert Ai Weiwei. Foto: Aros
NEI NEI FRA WEIWEI:: - Jeg er sjokkert over at den danske regjeringen har besluttet å beslaglegge flyktningers private eiendom», sier Ai Weiwei. Foto: NTB Scanpix
NORSK DIREKTØR: Den norske Aros-direktøren Erlend Høyersten respekterer avgjørelsen, men synes den er urimelig. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BLIR FJERNET: Denne 12 meter lange svevende bambusmannen blir fjernet fra en utstilling i Aarhus i protest mot dansk asylpolitikk. Foto: Aros

Den anerkjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei har via Instagram og Twitter informert at han vil fjerne kunstverket «Yu yu» fra en utstilling i Aarhus i protest mot dansk asylpolitikk..

Kunstverket er en 12 meter høy bambusmann.

Tar fra flyktninger Verket, «Yu yu», fra utstillingen i kunstmuseet Aros fjernes i protest mot innstramningene i den danske asylloven som ble vedtatt i Folketinget tirsdag.

 - Jeg er meget sjokkert over nyheten om at den danske regjeringen har besluttet å beslaglegge flyktningers private eiendom.

- Som en konsekvens av denne beklagelige beslutningen må jeg trekke meg fra deres utstilling «A New Dynasty - Created in China» for å uttrykke min protest, skriver han i et brev til Aros' direktør Erlend Høyersten.

Overrasket direktøren For Aros-direktøren, som for øvrig er norsk, kommer Weiweis reaksjon overraskende. Men han finner det også urimelig, fordi det rammer et helt folk - og ikke dansk regjering.

- Vi er selvfølgelig noe overrasket.

- Aros er et kunstmuseum som hver dag arbeider med å skape forståelse for menneskelige relasjoner, større innsikt i kulturer, og vi inviterer til kritisk refleksjon med utgangspunkt i kunsten.

Urimelig av Weiwei - Sånn sett har vi mange av de samme verdiene som Ai Weiwei, sier museumsdirektør Høyersten i en pressemelding, og legger til:
 
- Mer enn noen sinne trenger kulturinstitusjoner å skape frie tanker.

 - Aros er en selvstendig institusjon, og har stor respekt for hans reaksjon på dansk flyktningpolitikk. Men jeg finner det urimelig at et helt folk straffes ut fra regjeringens politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media