Krasse kvinner i debatt om kritikk

Norsk litteraturkritikk rammes stadig av bitre feider. Forfatteren Hanne Ørstavik har i Morgenbladet rettet sterk kritikk mot sin kollega Trude Marsteins rolle som litteraturanmelder. I dag svarer Marstein på anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To av litteraturens førstedamer er i steil strid om litteraturkritikkens innhold, mål og mening. I et bittert angrep over to sider i Morgenbladet 11. juni karakteriserer Hanne Ørstavik forfatterkollega Trude Marstein som «grumsete» og «utematisert».

Marsteins holdning til litteraturkritikken preges av «hån, forakt og krenkelse», hevder Ørstavik og runder av med enda et personangrep:

«Når jeg leser kritikken Trude Marstein skriver, får jeg denne beklemmende følelsen av å lese en kritiker som i veldig liten grad overskuer sine egne begrensninger, rammer og betingelser.»

TRUDE MARSTEIN SVARER

i dag i en artikkel i Morgenbladet ved å redegjøre for sitt litteratursyn:

«Vi vet at det litterære ikke lar seg definere. Det er det ambivalente, tvetydige, udefinerbare ved en boks situasjoner, stemninger og samtaler: at ingenting helt kan plasseres og forstås, men at det likevel gir mening, gjør inntrykk. Gjennom alt jeg har skrevet om litteratur, har jeg forsøkt å utforske det litterære, prøvd å beskrive det. Men nettopp at det ikke lar seg klart beskrive, er noe av det som gjør det til kunst.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.