Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krav, krav, krav. Det er det eneste vi hører fra dere i offentlig sektor for tiden

Man må skape før man kan dele.

KREVER KRAV: Leger skal ha spesialtilpassede timeplaner. Lokførerne krever kompetansekrav. Tenk, de krever krav!
KREVER KRAV: Leger skal ha spesialtilpassede timeplaner. Lokførerne krever kompetansekrav. Tenk, de krever krav! Vis mer
Meninger

Krav, krav, krav. Det er det eneste vi hører fra dere i offentlig sektor for tiden. Leger som skal ha spesialtilpassede timeplaner. Lokførerne som krever kompetansekrav. Tenk, de krever krav!

Det mange glemmer, er at disse kravene koster penger. Og dette tas fra mine og dine skattepenger. Før dere ansatte i offentlig sektor går fullstendig over styr, er det på tide med en liten leksjon i bedriftsøkonomi.

For det første: Man må skape før man kan dele! Dette konservative ordtaket bør ikke være nytt for noen. Og er det én ting vi alle vet så er det at privat sektor skaper mens offentlig sektor bruker. Når verdier skapes i privat sektor, gir dette skatteinntekter som det offentlige kan bruke. Det er vi i privat sektor som er de virkelige heltene i det norske velferdseventyret. Verdiskapning kalles det vi driver med. Og det står i grell kontrast til sløseriet og kravmentaliteten i offentlig sektor.

Les også: Var det én ting som skapte samhold på Twitter, så var det vår felles fiende: Facebook.

Mange nordmenn forstår ikke denne grunnleggende forskjellen mellom privat sektor (bra) og offentlig sektor (dårlig). La meg ta noen eksempler. Når en bakfull telefonselger i privat sektor ringer deg for tredje gang på en uke for å spørre deg om du vil bytte strømleverandør, da er det verdiskapning. Når en jordmor i offentlig sektor tar imot tvillingene til kusina di på Hønefoss, da er det sløsing med skattepengene våre.

Eller: når privat sektor sender deg en hyggelig mail og spør deg om du vil ha kredittkort uten sikkerhet og forbrukslån på inntil 500.000 kroner, da er det verdiskapning. Men når en lokfører tar deg og hundrevis andre passasjerer trygt til jobben hver morgen, da er det sløsing med skattepengene våre. Med mindre togselskapet lokføreren jobbet for ble privatisert, selvfølgelig. For da ville det ha vært verdiskapning.

Så kom ikke her og tro at jobben dere gjør er viktig.

Les også: Hver gang jeg åpner Nettavisen får jeg en følelse av at Oslo-politikken er en blodig slagmark

For det andre: Dere kan ikke streike! Når leger og lokførere streiker, så stopper jo samfunnet fullstendig opp. Ja, det kan bli fare for liv og helse. Heldigvis har staten skjønt det og gått inn med tvungen lønnsnemd i sykehusstriden.

Hadde det vært opp til meg, skulle ikke ansatte i offentlig sektor hatt streikerett. For når man ikke driver med verdiskapning, ja da har man ikke noe man skulle ha sagt. Og også fordi streiken rammer uskyldige tredjepersoner. Vi som er avhengige av helse og utdanning, av kollektiv trafikk og kommunale tjenester for å leve våre liv.

Les også: Hvorfor får vi ikke reklamepauser på NRK?

Det tredje punktet mitt er egentlig det samme som det første: Man må skape før man kan dele. Det er så godt sagt. Og det kan ikke sies for ofte. Hadde leger kunnet litt mer om bedriftsøkonomi, tror jeg de hadde tenkt seg om før de streiket.

Husk, det heter før man kan dele. Derfor foreslår jeg også at offentlig sektor legges på is de fem første månedene av hvert år. Slik at fra januar til mai er det kun vi i privat sektor som skaper. Og når vi har skapt nok, sånn uti juni en gang, kan vi åpne sykehusene, skolene og togsettene og dele litt med andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling