Krav om knebling vekker oppsikt

Komiker Louis C.K. jobber hardt for at ingen skal stjele vitsene hans.

KOMIKER: Louis C.K. på scenen i 2016. Året etter ble han felt av metoo-kampanjen i forbindelse med svært krenkende oppførsel. Nå er han tilbake. Foto: NTB Scanpix
KOMIKER: Louis C.K. på scenen i 2016. Året etter ble han felt av metoo-kampanjen i forbindelse med svært krenkende oppførsel. Nå er han tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Komikeren Louis C.K., i dag nesten like verdenskjent for å unnskylde seg for å onanere under telefonsamtaler og i møter med kvinner, som for å vitse på scenen, rasler nok en gang med sabelen i kampen mot plagsomme humorlekkasjer.

Nå har hans siste offensiv, å gi billetthavere rettslig munnkurv, slik han gjorde i Bergen for litt siden, nådd USA, forteller The New York Times, som noterer at han forsøker å «bannlyse lekkasjer», og spør om Louis C.K. i det hele tatt kan kreve det.

- Han overskrider grensene for loven om opphavsrett, mener jussprofessor Jeanne Fromer overfor avisa.

Soleklar advarsel

Dem som har klart å få tak i billett til et av profilens fire show på humorklubben Acme i Minneapolis denne uka, fikk med en krystallklar advarsel i innboksen, skriver avisa.

Der trues dem som tenker på å lekke materialet til komikeren med at de vil bli forfulgt med alle tilgjengelige rettslige skritt loven gir rom for.

- Innholdet i showet kan ikke kopieres, oversettes, kringkastes, vises, distribueres eller reproduseres slik det originalt framstod i noen form, medium eller teknologi, kjent eller seinere utviklet, uten skriftlig tillatelse, står det.

- Kan skylde seg selv

Skrevet materiale som framføres på scenen er åndsverk, men smarttelefonenes inntog har gjort livet surt for mange scenekunstnere. Dagbladet har tidligere omtalt hvordan publikumet i Bergen nylig måtte plassere mobilene sine i låseposer for å hindre at noen gjorde opptak av kvelden til Louis C.K..

Bergenserne fikk også en liknende beskjed om forbud mot muntlig gjengivelse av vitsene. I forkant av showet på Riks i Bergen i april var ikke komikerkollega Bård Tufte Johansen overrasket over sikkerhetstiltakene.

- Der kan publikum skylde seg selv. Når han skal teste tekster, og sier at de ikke skal ta det opp, så blir det lagt ut på nettet likevel, sånn at det blir kjempeoppslag og masse bråk. Det er synd at det er sånn, men forståelig, sa han til Dagbladet.

Metoo-exit og retur

51-åringen, som egentlig heter Louis Szekely, har vært ute av rampelyset siden 2017 - da totalt fem kvinner beskyldte ham for seksuell trakassering. Nå er han tilbake.

Spesialist i medierett og advokat i Schjødt Vidar Strømme har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke har noe tro på at det strenge foto- og sitatforbudet vil vinne fram i en eventuell rettssak.

- Man kan ikke forby det. Det eneste man kan si, er at når man kjøper billett så inngår man en slags avtale om at man ikke skal ta bilde. Noe slikt ser man gjerne på konserter. Men det å forby noen å gjengi hva han har sagt, er så ekstremt at det tror jeg ikke en domstol vil akseptere. I åndsverkloven har man noe som heter sitatrett, og den kan man ikke ta fra folk gjennom en sånn billettordning, sa han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer