VIKTIGE BAKMENN: Aksel Hennie (fremst) og Esben Selvig, Hennie har alle stemmene, mens manus er oversatt og bearbeidet av Selvig. Foto: NTB scanpix .
VIKTIGE BAKMENN: Aksel Hennie (fremst) og Esben Selvig, Hennie har alle stemmene, mens manus er oversatt og bearbeidet av Selvig. Foto: NTB scanpix .Vis mer

Kreativ barne- banning

Råmorsom dansk animasjonsfilm, der Aksel Hennie dubber alle rollene.

FILM: Uhu, skal vi måtte høre ordet «fi...» i en barnefilm? I den danske animasjonsfilmen «Terkel i knipe» kan man høre atskillig mer kreativ bannskap lagt i munnen på sjetteklassinger, og vi kjøper det! Fordi det er uttrykk for alt annet enn utarming av språket. Det er tvert imot lekent og boblende oppfinnsomt. «Terkel i knipe» er litt i slekt med «South Park» når det gjelder råskap og barnekynisme. Figuren er skapt av den danske stand up-komikeren Anders «Anden» Matthesen, og har opprinnelig gått som radioføljetong på danske Børneradioen. Regissør Stefan Fjeldmark og hans team har skapt en computeranimert film som virkelig kan måle seg med det meste i sjangeren. I den norske versjon er det rapperen Espen Selvig som har stått for oversettelsen og Aksel Hennie som gir stemme til alle figurene. Det funker overlegent!Pysete Terkel, streetsmarte Jason, de fascistoide mobberne Sten og Saki, mobbeofferet Feite-Doris osv., alle er blitt distinkte personligheter man nok kan finne i de fleste skolegårder. De voksne er mer skrudde; Terkels kjederøykende mor, dyreverner-lærervikaren Gunnar og hardtslående, Fernet Branca-drikkende sjømannsonkel Stewart. Fortelleren, en smørpen Benny Borg-variant, dukker opp i diverse forkledninger. Ganske skummelt blir det når Terkel ikke bare blir mobbet på det groveste, han får også dødstrusler på SMS og blodige kjepphester i senga. Greit at filmen har 11-årsgrense; det blir lissom litt antiklimaks å måtte fortelle sjuåringer hva «pittbullkukforhud» betyr.