Regjeringen oppnevnte Ludviksenutvalget i 2013 for å vurdere grunnopplæringens fag opp mot krav til kompetanse i et fremtidig samfunns- og arbeidsliv. Vi lever i et samfunn preget av at et stort mangfold, hurtige forandringer og klimaendringer krever ny kompetanse. Om lag 60 prosent av fremtidens jobber er ennå ikke oppfunnet. Den 15. juni 2015 leverte utvalget sin hovedrapport «Elevenes læring i fremtidens skole» (NOU 2014:7). Den viser oss noen av de utfordringer norsk skole står ovenfor. Viktige føringer i rapporten er at skolefagene må fornyes. Elevene må lære å lære. Ulike sider ved elevenes læring skal stimuleres og skoleledelsen må gjøre tydeligere prioriteringer. Utvalget legger dermed opp til endring - men uten å foreslå detaljerte tiltak eller en konkret reform.
Parallelt med arbeidet ledet av Sten Ludviksen blir vi til stadighet presentert for analyser av betydningen av innovasjon, kreativitet og entreprenørskapskultur. Den amerikanske økonomiprofessoren Edmund Phelps viser i sin bok «Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs, Challenge and Change» at innovasjon er viktig for å utvikle ferdigheter som selvstendighet og individuelt initiativ.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger