Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kreativt og modig

Gunnhild Sundli og bandet Gåte er noe av det ypperste vi kan vise til av norsk musikk. Udiskutabelt.

KONSERT: HAMAR (Dagbladet): Etter konserten i går kveld befester trønderne sin posisjon på scene og cd. At medlemmene ikke er mer enn pluss/minus 20 år, forsterker det imponerende med bandet.

Gåte er noe av det mest spennede som har skjedd norsk musikkliv de siste årene - både på scene og cd.

Pirrende og intenst

Å blande folkemusikk med viser, pop og rock er ikke noen nytt. Men å gjøre det på Gåtes vis er ikke bare grensesprengende, men også frodig, kreativt og modig.

For her en en hybrid av norske folketoner, goth, indierock, metal, elektronika m.m.

Melodiene er alltid tydlig tilstede. Oppbyggingen av låtene kan virke kompliserte, men er det i mindre grad på det ferske «Iselilja» i forhold til cd-debuten «Jygri».

Bandets massive, intense lydbildet og tydlige metal-uttrykk på debuten er tonet ned på det utrolig spennede og pirrende albumet «Iselilja». Produsent Kåre Christoffer Vestrheim har videreført bandets idé med et mer oversiktlig lydbilde og dermed bidratt til en modning og naturlig utvikling av bandet.

Det er en naturlig utvikling som også kan høres live.

Et deilig vakuum

Gåte byr på seg selv i stort monn og serverer «Iselilja» i en konserttapning som jeg bare hadde håpet på. Bandets hang til å overlesse og pøse på, er sterkt redusert. Det har ikke gått utover det episke og storslåtte ved bandets musikk. Men lydbildet er ryddigere og mer åpent. Dette kler bandet.

Sanger Gunnhild Sundli er bandets naturlige frontfigur, mens broren Sveinung på fele er tyngdepunktet.

Gitarist Magnus Børmark er ikke lenger så spinnvill, han er mer påholden, men like utemmet.

Astrid Krogh Halse har bidratt med de fleste dikt som bandet har tonesatt. Avslutningslåta, før ekstranummerne, «Sjåaren» er - ikke minst grunnet den gripende vakre melodien - et episk høydepunkt.

Med ekstranummerne «Margit», «Følgje» og «Brudemarsj» ble vi etterlatt i et deilig vakuum.

Mere, mere, mere...

SJAKKMATT: Gåte er ute med med ny cd og konsertturné. For meg er det helt klart høstens store høydepunkt. Sanger Gunnhild Sundli og resten av gjengen imponerte i går med en konsert som satte publikum i sjakkmatt og etterlot oss et vakumm.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media