Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kreft og giftskader på Ekofisk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDSJØEN: Dagbladet, ved journalist Asle Hansen, startet lørdag den 5. november 2005 en artikkelserie om sammenheng mellom kjemisk eksponering og helseplager blant offshorearbeidere. Artikkelserien fremstilles under rubrikken «NYHET OLJEMARERITTET». ConocoPhillips er svært opptatt av sammenhengen mellom helse og arbeidsmiljø. Vårt mål er at ingen skal bli syke av å jobbe offshore. Selskapet har gjennom årene satset mye på å forebygge helseskader. Vi gjør et aktivt HMS-arbeid med risikobasert helseovervåkning. Dette betyr at erfaringer fra helseovervåking brukes som basis for forebygging og korrigerende tiltak. Helseavdelingen har en aktiv oppfølging av alle sykmeldte og av medarbeidere med helseproblemer, og arbeidet tilrettelegges for dem som har behov for det.

EKOFISK ER det eldste feltet på norsk sokkel og kom i produksjon i 1971. Historisk er Ekofisk-området en av verdens største offshore-arbeidsplasser som har omfattet totalt 30 plattformer. Svært mange har, og har hatt, Ekofisk som arbeidsplass i kortere eller lengre tid - enten som ansatt eller som kontraktør. Det anslås at rundt 30 000 personer har arbeidet på feltet. Svært mange av disse har en variert yrkesbakgrunn, blant annet fra oljetankere og kjemikalieskip, samt fra prosessindustrien og bergverksnæringen.Ved gjentatte anledninger både i selve artikkelserien og i faktarammen som følger saken, har Dagbladet anført at «Dagbladet har avdekket en opphopning av giftskader, kreft og dødsfall blant oljearbeiderne på Ekofisk-feltet i Nordsjøen, som opereres av ConocoPhillips». ConocoPhillips er ikke kjent med at det eksisterer opplysninger som viser at påstanden er korrekt. Eventuelle sammenhenger mellom arbeid og kreft må baseres på vitenskapelige studier og kan ikke bedømmes ut fra enkelttilfeller. Kreftregisteret har foretatt en kartlegging av kreftrisiko blant offshorearbeidere og ifølge Kreftregisteret vil det foreligge svar på om det er overhyppighet av kreft i denne gruppen i 2009/2010.

VIDERE ER ifølge Dagbladet «31 er døde og 59 skadd». Måten disse opplysningene blir presentert på gir inntrykk av at personene det vises til er døde og skadde som følge av arbeid på Ekofisk. ConocoPhillips er ikke kjent med at det eksisterer opplysninger som viser at denne framstillingen er korrekt. Påstanden er med på å skape frykt blant nåværende og tidligere ansatte, og kan forverre etterlattes sorg. ConocoPhillips synes det er svært beklagelig at Dagbladet har valgt å presentere saken på denne måten. ConocoPhillips har en aktiv HMS-avdeling og et godt samarbeid med arbeidstakerorganisasjoner og tilsynsmyndigheter. I forbindelse med design av nye anlegg og modifikasjoner av eksisterende anlegg har bedriften et stort fokus på arbeidsmiljø, og ikke minst har vi som selskap en systematisk prosess for å bruke ervervet kunnskap til å gjøre forbedringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!