Vil ha bedre tilbud: Kommunene må tilby bedre tjenester for kreftpasienter som trenger pleie i eget hjem, mener Tone Astrid Kolshus Svarstad.
Foto: © Mikkel Østergaard / Samfoto
Vil ha bedre tilbud: Kommunene må tilby bedre tjenester for kreftpasienter som trenger pleie i eget hjem, mener Tone Astrid Kolshus Svarstad. Foto: © Mikkel Østergaard / SamfotoVis mer

Kreft-team til hver kommune

Dagens tjenestetilbud for kreftpasienter er ikke bra nok. Kommunene bør innføre egne team som står klare 24 timer i døgnet.

Meninger

Med det nye sykehuset på Kalnes - en moderne og høyteknologisk høyborg - fører det med seg nye krav og føringer til hjemmesykepleien i kommunene i Østfold.

Jeg opplever at min kommune har forberedt seg godt, med blant annet økt kompetanse blant ansatte, for å møte en større pågang av pasienter som trenger behandling i hjemmet istedenfor på sykehus. Østfold og Mosseregionen vil bli et bra sted å bli akutt syk. Men jeg savner fokus på kronisk syke og langtidssyke pasienter, som praktisk talt må flytte sykehuset til sine egne hjem.

For eksempel kreftpasienter. Jeg har selv en kreftsyk ektemann. Jeg har erfart at det kommune-Norge kunne spart mye penger på, og samtidig gitt pasienter og pårørende et mye bedre tjenestetilbud på enn i dag, er å innføre egne kreft-team som står klare 24 timer i døgnet.

En kreftpasient kan ikke ligge og vente flere timer på hjelp. Ikke når han får all væske og næring gjennom slanger til faste tider. Eller når han trenger smertestillende. Eller når han roper etter hjelp fordi han plutselig ble veldig sliten og må legge seg ned og hvile. Når han ringer hver time om natten for å få massasje eller trøst eller smertestillende.

Slik tilbudet er i dag, med fire besøk per døgn og ofte lange forsinkelser eller ingen kompetanse innen fagfeltet kreft, er det ikke bra nok. Det forventes derimot at sykehusinnleggelser skal være akutte og kortvarige og at all pleie skal skje i hjemmet. Da må også kommunen sørge for at hjemmesykepleien får muligheten til å innføre egne kreft-team, som har som minstekrav å ansette sykepleiere med spesialutdannelse innenfor kreft.

Dette er en av mine hjertesaker. Jeg er overbevist om at det vil bli en vinn-vinn-situasjon for både helse-Norge og pasient/pårørende!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.