Kreftframkallende monstermaster

Store kraftmaster kan direkte påvirke menneskers helse.

Strålende master: Funn tyder på at de nevrokjemiske reaksjoner på strålingen er potensielt representert av en nedgang i nivået av melatonin og serotonin, skriver forfatterne. Foto: Henning Lillegård
Strålende master: Funn tyder på at de nevrokjemiske reaksjoner på strålingen er potensielt representert av en nedgang i nivået av melatonin og serotonin, skriver forfatterne. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I lys av den nylige erklæringen fra WHO om stråling fra mobil telefoner og sannsynligheten til å påvirke til kreft over lengre tid, stilles det spørsmål fra flere hold om elektromagnetiske stråling fra andre kilder som kraftmaster og elektriske installasjoner kan utgjøre en helsefare. Det bringes derfor opp her en rekke relevante aspekter som kan være viktige for å revurdere den pågående kraftmast-utbyggingen i Hardanger for å skjerme lokalbefolkningen i bygdene langs strekningen Sima-Samnanger for en bærekraftig demografisk utvikling i regionen.

Elektromagnetisk stråling (EMF) fra kraftmaster, mobiltelefonnett, internett-tilkoblinger, og høyfrekvensantenner påvirker millioner av mennesker over hele verden daglig. En rekke vitenskapelig studier er blitt publisert i de siste 15 årene med fokus på påvirkningen av helsen fra elektromagnetisk stråling, der både kraftmaster og mobilnettet har vært diskutert.

Noen av disse studiene som har blitt gjort i Canada og USA tyder på at stråling fra slike master kan være en potensiell helserisiko. Elektromagnetisk stråling er blitt statistisk påvist til å øke prevalensen av kreft, diabetes og nevrologiske komplikasjoner. De negative effekter på helsen er spesielt relatert til barneleukemi, søvnforstyrrelser, depresjon og diabetes.

EMF-eksponering har også vært assosiert med å forårsake psyko-emosjonelle og kognitive forstyrrelser via dens virkning på neuro-hormonale responser i hjernen. Dette viser seg å påvirke i sin tur å føre til forstyrrelse i fordøyelse, redusert appetitt og anormale kolesterolnivåer. De eksakte mekanismene for påvirkning av EMF er fortsatt uklare, men funn tyder på at de nevrokjemiske reaksjoner på strålingen er potensielt representert av en nedgang i nivået av melatonin og serotonin.

Spesifikt er det studier fra Canada (Trent University) og offentlige uttalelser fra USA (National Cancer Institute) der en direkte korrelasjon mellom kraftlinjer og statistisk prevalens av kreft (spesielt barneleukemi) og diabetes er gitt. I en annen studie publisert i Environmental Health Perspectives (2009) vises det til at statistikken av hormonavhengige krefttyper (brystkreft, prostatakreft) er høyere i tett-elektrifiserte områder framfor lavt elektrifiserte områder.

I lys av disse studiene viser det til en vurdering fra myndighetene som ikke viser seg å samsvare med utvikling av bærekraftige regioner med en sunn demografisk utvikling. Dette poengteres i lys av at høyspentmaster kan utgjøre en trussel mot folkehelse, og at disse områdene kan derfor bli framtidig utsatte for store felt med elektromagnetisk stråling.

Det stilles derfor spørsmål rundt vurderingen av kraftmaster framfor sjøkabler ut fra en helsemessig betraktning av en potensiell utvikling i regionen i de neste 20 årene. Store kraftmaster kan direkte påvirke menneskers helse og kan derfor ut fra et føre var og empirisk perspektiv påvirke den demografiske utviklingen i området negativt. Undersøkelser fra Tyskland, USA og Canada viser at slike installasjoner er primitive løsninger, spesielt når de er så nære befolkninger som i Granvin og Ulvik. Det rådes derfor her til at det føres undersjøisk kabel for å redusere menneskers risiko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer