Kreftframkallende monstermaster

Store kraftmaster kan direkte påvirke menneskers helse.

Strålende master: Funn tyder på at de nevrokjemiske reaksjoner på strålingen er potensielt representert av en nedgang i nivået av melatonin og serotonin, skriver forfatterne. Foto: Henning Lillegård
Strålende master: Funn tyder på at de nevrokjemiske reaksjoner på strålingen er potensielt representert av en nedgang i nivået av melatonin og serotonin, skriver forfatterne. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I lys av den nylige erklæringen fra WHO om stråling fra mobil telefoner og sannsynligheten til å påvirke til kreft over lengre tid, stilles det spørsmål fra flere hold om elektromagnetiske stråling fra andre kilder som kraftmaster og elektriske installasjoner kan utgjøre en helsefare. Det bringes derfor opp her en rekke relevante aspekter som kan være viktige for å revurdere den pågående kraftmast-utbyggingen i Hardanger for å skjerme lokalbefolkningen i bygdene langs strekningen Sima-Samnanger for en bærekraftig demografisk utvikling i regionen.

Elektromagnetisk stråling (EMF) fra kraftmaster, mobiltelefonnett, internett-tilkoblinger, og høyfrekvensantenner påvirker millioner av mennesker over hele verden daglig. En rekke vitenskapelig studier er blitt publisert i de siste 15 årene med fokus på påvirkningen av helsen fra elektromagnetisk stråling, der både kraftmaster og mobilnettet har vært diskutert.

Noen av disse studiene som har blitt gjort i Canada og USA tyder på at stråling fra slike master kan være en potensiell helserisiko. Elektromagnetisk stråling er blitt statistisk påvist til å øke prevalensen av kreft, diabetes og nevrologiske komplikasjoner. De negative effekter på helsen er spesielt relatert til barneleukemi, søvnforstyrrelser, depresjon og diabetes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer