Durek Verrett:

Kreftlege: - Direkte farlige påstander

Den selverklærte sjamanen Durek Verrett skriver i sin nye bok at problemer på jobben eller i ekteskapet kan være årsaker til kreft.

NY BOK: Durek Verrett påstår i sin nye bok at han kan kommunisere med milten. Her fra et foredrag i Stavanger i mai. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NY BOK: Durek Verrett påstår i sin nye bok at han kan kommunisere med milten. Her fra et foredrag i Stavanger i mai. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble den selverklærte sjamanen Durek Verretts nye bok «Spirit Hacking: Shamanic keys to reclaim your personal power, transform yourself and light up the world» lansert på engelsk.

Verrett ble kjent for de fleste i Norge som kjæresten til prinsesse Märtha Louise (48), da de offentliggjorde forholdet sitt på Instagram i mai.

Sammen har de vært på turné med foredraget kalt «Prinsessen og sjamanen», noe som førte til debatt rundt Märtha Louises sin bruk av prinsessetittelen. I august kunngjorde hun at hun ikke lenger ville bruke tittelen i kommersielle sammenhenger.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Skriver om kreft

I den nye boka, som også kommer ut på norsk på forlaget Cappelen Damm i slutten av måneden, tar Verrett for seg en rekke temaer, blant annet seksuell helse.

Et annet tema er kreft, og årsakene til sykdommen. Durek skriver at han kan «kommunisere med skygger», og at de kan fortelle ham årsaken til kreft. Dette kan for eksempel være selvpåførte årsaker, som problemer i arbeidslivet og ekteskapet.

Verrett hevder at dødelige sykdommer kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve.

- Når jeg besøker sykehus og jobber med folk med kreft, er alltid det første spørsmålet mitt: «Hvorfor vil du ha denne kreften?» Dette gjør noen folk opprørt, skriver han i boka.

Barn, på den andre siden, er ifølge Verrett «ikke tynget av slike hang-ups».

- Når jeg jobber med barm, og jeg spør hvorfor de vil ha kreft, svarer de meg rett ut: «Fordi jeg ikke ønsker å være her lenger».

- Det drøyeste jeg har lest

I boka trekker han også frem et eksempel hvor han spurte en kreftsyk mannlig klient om hvorfor han hadde kreft.

- Han trakk på skuldrene, og sa at det var genetisk. Men skyggen hans fortalte meg at det var fordi han hatet jobben sin, og at han følte seg fanget i ekteskapet sitt. Siden hans mentale prosesser var så rotete fra konstant selvpisking, forårsaket det omfattende betennelser, brøt ned celleveggene hans og framsto som kreft, skriver han i boka.

Spesialist i onkologi ved St. Olavs hospital, Stein Sundstrøm kaller dette «tull og tøys».

- Det er gjort seriøs forskning på å undersøke om pasienter som opplever store traumer, som for eksempel skilsmisse og død i nær slekt eller omgangskrets, har større risiko for å utvikle kreft. Større epidemiologiske undersøkelser bekrefter ikke dette. Mange alternative behandlere hevder disse påstandene, sier Sundstrøm.

Han konkluderer:

- Dette har ingen støtte i forskning og klinisk medisin.

Kreftlege ved Sykehuset Østfold, Andreas Stensvold, reagerer også kraftig på det Verrett skriver.

- Dette tror jeg nok er det drøyeste jeg har lest på år og dag. En del av påstandene er jo direkte farlige, og vil i det minste påføre pasientene enda mer lidelse og skyldfølelse, sier Stensvold til Dagbladet.

- Livsfarlig

Verrett skriver også at vi mennesker kan påvirke kreftsykdom via tankene våre.

- Når vi vier oppmerksomheten vår mot å «kjempe» mot kreft, er vi avhengige av at kreften er der for å gi oss noe å kjempe mot, og noe å gjøre. Når vi fjerner oppmerksomheten vår bort fra kreften, og i stedet vier oss til å «trives i en sunn kropp» og til å «leve et langt, aktivt liv», retter vi vår hellige oppmerksomhet mot helsa som vi inviterer inn, og tilhelingen som vi opplever, i stedet for mot sykdommen vi ønsker å forandre, noe som tillater universet å forsterke helsa vår tilpasset det, skriver han i boka.

Lege Kaveh Rashidi er forelagt en rekke utdrag fra boka.

- Dette er ikke medisinske påstander i det hele tatt. Det er ikke verdt å diskutere eller sette i samme bås som vitenskap eller medisin, sier han til Dagbladet.

Han kaller innholdet i utdragene «subjektiv overtro uten noen rot i virkeligheten vi lever i», og understreker at han bare kommenterer utdragene han har lest.

- På et generelt grunnlag er det livsfarlig å høre på det han sier. Han har en farlig mengde tro på seg selv. Å spørre oss helsepersonell om å vurdere hans utsagn, er som å spørre en brannmann om å vurdere arbeidet til en pyroman.

Flere faktorer

Verrett skriver at han mener vanlige skolemedisinere bare ser på et smalt utvalg av årsaker til sykdom.

Ifølge Verrett skylder legene altfor ofte på genene. Selv mener han at genene bare blir aktivert i møte med ytre faktorer som «følelsesmessig stress, emosjonell toksisitet, miljøforurensning, mental forurensing.»

- Disse markørene er det som får cellene til å forandre seg og som skaper et giftig klima innvendig hvor disse cellene kan formere seg, bli til svulster, og vokse, og vokse, og vokse, og vokse. Det har ingenting å si hva slags hyper-ekstra-über-super-sterk medisinsk kreftdreper du angriper svulsten med, dersom du ikke endrer det innvendige klimaet. Den eneste måten å gjøre det på er å justere markørene, og adressere roten, skriver han i boka.

Sundstrøm gir Verrett delvis rett: solstråling, radioaktiv stråling og ulike karsinogener i miljøet kan gi kreft. Men såkalt «mental forurensing» avfeier han som tøys.

Dagbladets anmelder er også kritisk til boka, og triller en ener på terningen.

- Kommuniserer med milten

I et avsnitt hevder også Verrett at han kan kommunisere med indre organer. Han hevder dette skyldes mange år med trening i å «skjerpe bevisstheten sin».

- Grunnen til at jeg kan få kontakt med en svulst i en klients milt, for så å be milten om å finne kilden til ubalansen, og spørre hva milten trenger for å helbrede seg selv, er ikke fordi jeg er spesiell, eller fordi jeg har magiske krefter, skriver han i boka.

Sundstrøm kaller dette «enda mer sprøtt».

- Dette er «healing». Han sier ikke håndspåleggelse og healing, men han sier «ubalanse og prosess», og mener han kan endre dette med kommunikasjon. Helt håpløst.

- Kan dette være farlig for folk som leser dette?

- Jeg tror folk flest er så fornuftige og opplyste at de ikke vil oppfatte dette som en «sannhet». På en annen side, det vil alltid være en del mennesker som ikke tror på «skolemedisinen» og som uansett påstander vil tro på dette, for å «gjøre noe aktivt selv». Troen på alternative metoder og alternativ medisin vil vi aldri bli kvitt, sier han.

Sundstrøm tror det alltid vil være et marked for alternative metoder.

- Jeg pleier å si til mine pasienter følgende: «Hvis det er noe i den alternative verden som virkelig funker, ville skolemedisinen tatt det opp og brukt dette i vår behandling». Og jeg innbiller meg at folk skjønner akkurat det.

- Ikke interessert

På spørsmål om han ønsker å kommentere ekspertenes kritikk, svarer Verrett via sin verifiserte Instagram-konto:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Han viser til sin publisist for videre spørsmål. Hun har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer