DEBATT

Debatt: Helse for papirløse

Kreftsyk, uten behandling

Mennesker som lever i Norge og trenger behandling for sykdom, bør få behandling.

FÅR IKKE CELLEGIFT: Er du uten lovlig opphold må du selv ta ansvaret om du blir syk. Det betyr blant annet at pasienter ikke får cellegift fordi de er papirløse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB Scanpix
FÅR IKKE CELLEGIFT: Er du uten lovlig opphold må du selv ta ansvaret om du blir syk. Det betyr blant annet at pasienter ikke får cellegift fordi de er papirløse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har verdens beste helsetjeneste. Vi blir ikke ruinert, selv om behandlingen egentlig er dyr. Slik er det ikke alltid. Tenk deg at pappaen din blir alvorlig syk. Behandlingen er kjent og tilgjengelig, men pappaen din får den ikke. Fordi han mangler gyldige oppholdspapirer. Men sykdom spør ikke om du har lovlig opphold før den rammer.

GENERALSEKRETÆR: Adelheid Firing Hvambsal.
GENERALSEKRETÆR: Adelheid Firing Hvambsal. Vis mer

Saken om den kreftsyke småbarnsfaren som ikke får helsehjelpen han trenger, rystet mange TV-seere da den ble sendt på Dagsrevyen torsdag 14. mars. Historien hans er dessverre ikke unik, selv om slike historier sjelden får et ansikt utad. Våre ansatte og frivillige på Helsesenteret for papirløse, som Kirkens Bymisjon driver sammen med Røde Kors, ser ansiktene hver dag. Hit kommer den mangfoldige gruppen papirløse. Mennesker som ikke har rett til helsehjelp i Norge utover akutthjelp.

Etter klage fra Helsesenteret for papirløse på vegne av mannen, har nå sykehuset snudd. Det er bra! Men det beviser også vilkårligheten.

Til helsesenteret kommer pasienter med diabetes som gradvis blir dårligere fordi de ikke får insulin. Mennesker med kreft og hjernesvulst. Gravide som bekymrer seg fordi de ikke har råd til å betale det en fødsel koster. Psykisk syke mennesker som etter en akutt innleggelse ved fare for selvmord skrives ut til ingenting.

Det er mange grunner til at enkelte ikke reiser tilbake til opprinnelseslandet. Noen har barn i Norge, andre erfarer at hjemlandet ikke vil ta imot dem. For mange oppleves Norge som tryggere enn den virkeligheten de en gang flyktet fra.

Småbarnsfaren som ble omtalt i Dagsrevyen trenger stomiutstyr og cellegift. Det får han ikke. Stomiutstyr koster over 10 000 i måneden. Og mangel på cellegift medfører betydelig risiko for liv og helse og tidlig død.

Mennesker dør fordi de ikke får hjelp som egentlig er tilgjengelig. Noen av dem som har dødd, hadde barn i Norge. Helsesenteret for papirløse erfarte nylig dette: En mor med to voksne barn, der barna har opphold i Norge, døde av kreft. Situasjonen hennes var ikke akutt nok. Kreft er ikke nødvendigvis det, men utvikler seg over tid. Her gikk det for lang tid, og hun døde.

Helsesenteret dekker nå stomiutstyret til mannen som modig fortalte sin historie på Dagsrevyen. Og sykehuset har snudd i saken om cellegift. Men det burde ikke vært nødvendig med klage og medieoppslag. Sverige vedtok for seks år siden å finansiere et offentlig helsetilbud også for papirløse. Det kan vi gjøre i Norge også.

Norsk regelverk er basert på at uten lovlig opphold, må du selv ta ansvaret om du blir syk. Selv om det kan få katastrofale følger. Kirkens Bymisjon legger til grunn at i møte med grunnleggende humanitære behov, som helsehjelp, må behovene veie tyngre enn manglende oppholdspapirer. I møte med helsevesenet kan de fleste av oss forvente å få hjelp ut fra behov, ikke ut fra hvilke valg – gode eller dårlige – vi har gjort tidligere i livet.

Mennesker som lever i Norge og trenger behandling for sykdom, bør få behandling. Det forutsetter at de får hjelp ut fra helsefaglige vurderinger. I dag får de hjelp ut fra hvilke papirer de har.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer