Kreftsyke Per Fugelli med juleappell til nordmenn:

Avslører hva som er viktigere enn «omega 3, antioksidanter og lavkarbo».

FELLESSKAPT: Du blir dannet av måten du danser med flokkene dine på. Derfor blir egenskapene til fellesskapene våre så viktige, skriver Per Fugelli på julaften. Foto BRUN/AGNETE Dagbladet
FELLESSKAPT: Du blir dannet av måten du danser med flokkene dine på. Derfor blir egenskapene til fellesskapene våre så viktige, skriver Per Fugelli på julaften. Foto BRUN/AGNETE Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å være eller ikke være, det er spørsmålet, sier Hamlet. Men går det an å være et «Jeg ene alene på Jorden»?

Tankeeksperiment: Du blir født. Her er ingen andre. Ingen fugler, ingen blomster, ingen mennesker, ingen dyr.

Hvem ble du da?

Ikke den du er nå.

På sporet av den tapte tid retter Marcel Proust på Shakespeare: «The question is not as for Hamlet to be or not to be, but to belong or not to belong.»

Mennesket er ikke et fremmedlegeme på jorden. Mennesket blir fellesskapt. Du blir den du er gjennom en million formgivende møter med andre skapninger. Vi er som elefantene. Douglas Hamilton studerte elefanter i Afrika i 40 år.

Hans forskningsspørsmål var: Hvilke drifter bestemmer elefantens atferd? Det første behovet er vann. Det tredje basale instinktet som driver elefantens handlinger er mat.

Men, påviste Hamilton, det finnes en lengsel inne i elefanten som er så sterk at den trenger seg inn mellom disse to biologiske, vann og mat: Behovet for å føle seg trygg i flokk.

Mennesket har syv flokker. Familien kan bygge eller rive selvbilder. Barnehage/skoleflokken er gull eller bly. Arbeidsflokken gir eller stjeler verdighet. Nærmiljøflokken skaper eller truer livskvalitet. Flokken Norge kan være raus eller nådeløs. Menneskeheten på Jorden er den store flokken vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer